Annons:

Här görs det 5 000 semlor i dag:

Jan Rejdvik och Herluf Neessen har bakat semlor sedan klockan fyra i morse. Foto: Ossian Mathiasson

Här görs det 5 000 semlor i dag: "Traditionen är så stark"

Fettisdagen är här och i vanlig ordning kommer vi att frossa i semlor. På Vibako i Vimmerby har det varit full fart sedan klockan fyra i morse.
– Jag skulle gissa att vi kommer att göra mellan 4 000 och 5 000 semlor i dag, säger Herluf Neessen på Vibako.

Annons:

Numera finns semlan tillgänglig i flera månader. Men ingen dag är i närheten av lika förknippad med bakverket som fettisdagen, som det här året infaller just i dag.

Och traditionens makt är uppenbarligen mycket stark för just i dag mumsar vi i oss bullen med främst grädde och mandelmassa mer än någon annan dag.

– Varför semlan är så populär? Det är väl för att de är så goda! Den här traditionen är så stark, säger Herluf Neessen.

Hur många semlor räknar du med att ni ska göra under fettisdagen?

– Jag skulle gissa på att det blir mellan 4 000 och 5 000 stycken. Under en period i dag kommer vi att vara fem, sex personer som jobbar med att tillverka semlor.

Började i december

Vibako börjar faktiskt sälja semlor redan under hösten och det är också populärt bland sötsugna kunder.

– Vi brukar ha två veckor på hösten där vi gör semlor. Sen börjar vi igen den 27 december och kör på fram till påsk. När semmeldagen är förbi kommer försäljningen ganska snart att minska, kanske inte den här eller nästa vecka, men efter det, säger Herluf Nessen, som också berättar att vädret påverkar försäljningen av semlor.

– Vädret spelar absolut in. Slaskväder är inte det bästa vädret för att sälja semlor. De går bäst när det är minusgrader och soligt ute.

Hur många semlor gör ni en vanlig dag?

– Då ligger vi på mellan 600 och 700 stycken.

En tuff dag

Herluf Nessen säger vidare att det kan skilja en hel del på hur semlor smakar.

– Det skiljer väldigt mycket, mycket beroende på hur man lyckas med bullen. Sen finns det ju olika varianter på mandelfyllning också. Det är också viktigt att det är bra grädde.

Ser du fram emot fettisdagen med glädje eller förskräckelse?

– Klart att man vet att det blir en tuff dag. Men vi brukar klara av det, alla brukar få sina semlor, säger Herluf Neessen.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt