Annons:

Efter 40 år i branschen – nu tar Percy över bageriet: ”Rätt tajming”

Percy Hesselgård tar nu över Vibako efter mångårige ägaren Herluf Neessen. Foto: Simon Henriksson

Efter 40 år i branschen – nu tar Percy över bageriet: ”Rätt tajming”

Percy Hesselgårds mormor och morfar startade bageri i Hultsfred på 30-talet. Efter 40 år i branschen köper han nu Vibakos konkursbo.
– Det känns som helt rätt läge, säger han.

Annons:

Det är Hultsfredsprofilen Percy Hesselgård och hans familj som köpt upp Vibakos konkursbo. Köpet gäller inkråmet och inte själva bolaget.

– Vi kommer ändra layout och det blir ett nytt namn men innebörden är densamma. I folkmun tror jag att Vibako kommer leva kvar under lång tid. Men det behövs en nystart och därför ändras layout och stil på företaget. Nu vill vi gå ut och tala om vad som händer. ”Helle” (Herluf Neessen) har kämpat i 32 år och gjort ett jättejobb. Men nu börjar vi om på ny kula, säger Percy Hesselgård.

Nyöppningen är planerad till den 11 september och Percy Hesselgård vet vad det är för bransch han ger sig in i.

– Min mormor och morfar startade bageri i Hultsfred 1932 och min familj drev konditori och bageri fram till 1996. Jag själv har jobbat 40 år i branschen med försäljning och livsmedel och varit på de största bolagen i världen och utvecklat produkter. Jag har jobbat som försäljningschef, distriktschef, försäljnings- och marknadsdirektör, utvecklare och utvecklingschef. Det här är det jag alltid har brunnit för och det jag alltid har drömt om, så det ska bli jätteroligt. Jag har inte jobbat här de senaste 35 åren, men nu har jag landat och kommit hem.

"Helt rätt att satsa"

Percy Hesselgård visade intresse för Vibako för en tid sedan, men affären har inte blivit av förrän nu.

– För länge sedan sa Percy att jag skulle säga till när det blev aktuellt, säger Herluf Neessen.

– Det har varit aktuellt ett bra tag. Det sliter att ligga ute och resa som jag har gjort och jag har hållit på så i många år. Jag har haft de här tankarna med mig länge, men haft för bra tjänster där jag har varit, säger Hesselgård.

Nu väljer han alltså att göra den här satsningen mitt i coronapandemin.

– Det är helt rätt att göra det som jag ser det. Vi har funderat mycket på det fram och tillbaka, men nu räddar vi jobben här och min dröm går i uppfyllelse. Herluf är pensionär och det hade ändå behövt bli en ny ägare. Tyvärr blev det konkurs, men det är helt rätt läge att satsa. Jag tycker det har visat sig att folk kommer bli mer lokalpatriotiska.

Herluf Neessen är förstås glad att Vibako lever vidare, även om det blir under nytt namn.

– Det känns jätteskönt. Den största våndan var innan, om vi skulle sätta det i konkurs eller inte. Räcker pengarna inte så är det så helt enkelt. Percy och jag har haft en dialog, men det har varit svårt att veta med coronan och sedan när vi skulle ha nästa träff så stängde ALV.

– Det går inte att köpa ett sånt bolag, det var inte läge för det. Man måste vara realist, säger Percy. 

Bakeoff ett problem

Percy Hesselgård ser butikernas bakeoff som en utmaning.

– Det är ett problem. Butiker kör sina egna bagerier, men många börjar nog känna att det inte är så lönsamt. Då vill man tillbaka till leveransbagerierna, men många av dem är utslagna. Det gäller för oss att vara bättre än bakeoff, snabbare med trender och nyheterna ska komma här först. Vi kommer att förändra en hel del och förnya oss på flera olika sätt. Det finns bra recept och bröd här, men det går att förfina, öka kvaliteten och lyfta upp till dagens normer. 

Att det är kunden som bestämmer vad som bakas är Percy Hesselgård tydlig med.

– Jag har tidigare jobbat med att bjuda in bagare, industrier och konditorier. Det ska jag anamma här till leveranskunder och visa upp nyheter. Det gäller att vara lyhörd mot kunden. Sedan är det viktigt att det är närodlat, närproducerat och även miljön. Hela hållbarhetstänket med allt från personal till det vi säljer och fraktar. 

"Känner en lojalitet"

Redan den 11 september är det alltså dags för nyöppning. Förhoppningen är att de anställda är kvar då.

– Vi hoppas och tror att vi kan behålla dem. På sikt är målsättningen att kunna nyanställa, men målsättningen för stunden är att behålla alla åtta. Vi träffar facket i morgon och får se hur det går, men i ett par månader hoppas vi vara åtta. Allt beror på hur befolkningen tar emot oss. Köper de våra produkter är det inget problem. 

Vad är det som får dig att tro på den här branschen trots alla utmaningar som finns?

– Jag tror att folk känner en lojalitet, att det här händer i Vimmerby. Det är inte i Polen eller Holland det bakas, utan här. Sedan har vi ALV, många hotell och restauranger. Alla behöver bröd. 

Att det blir surdegsbröd och knäckebröd vågar Hesselgård avslöja redan nu. Även smörgåstårtor kan bli en nyhet. En utökad försäljningsdel, lite mer som ett café, kan också bli verklighet.

– Jag har också hållit kurser och utbildningar kring praliner och marsipan, så det kan jag på mina fem fingrar. Det finns många idéer och vi kommer förnya oss ordentligt. Ett rent leveransbageri är förelagat, numera måste man vara både konditori och bageri. Kunskapen finns och kommer utvecklas här. Vill kunden ha surdegsbröd, får man göra surdegsbröd. Man får inte bli omsprungen. Det gäller att springa snabbare än sina konkurrenter.

Familjebageri på sikt

Tanken är också att bygga ett familjebageri på sikt. 

– Jag vill utveckla detta och min son (Joakim Hesselgård) kommer sitta i styrelsen både i det här nya bolaget och det bolag jag har sedan tidigare. 

Det nya namnet på Vibako kan dock inte avslöjas än.

– Det ligger hos Bolagsverket och handlar om några veckor, säger Percy Hesselgård. 

Herluf Neessen är över 70 år gammal, men fullständig pensionering är inte aktuellt.

– Det blir en övergång, men helt släpper jag det nog inte, säger han.

– Vi måste knyta ihop säcken, behålla de avtal som finns och "Helle" kan det här efter 32 år. Han kommer finnas med här och figurera, säger Hesselgård.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt