Annons:

Herluf Neessen, till höger, är grundare och ägare till Vibako. Foto: Arkivbild

Anrika Vimmerbybageriet i konkurs: "Spiken i kistan"

Att Astrid Lindgrens Värld stängde blev spiken i kistan. Nu går Vimmerbybageriet Vibako i konkurs.
– Vi har sålt för lite, säger ägaren Herluf Neessen.

Annons:

Herluf Neessen grundade Vibako 1988 och har sedan dess bakat bröd i Vimmerby. Men nu kanske det är slut med det. Efter en tuff coronavår har företaget lämnat in en konkursansökan, vilket Vimmerby Tidning var först att rapportera om.

Försäljningen har minskat drastiskt till följd av att ALV fick slå igen. Bara under juni minskade försäljningen med 50 procent jämfört med ett normalt år. Juli lär vara ännu värre. 

– Det beror på flera faktorer, men corona är huvudsaken. Vi har sålt för lite och tillverkat för lite på grund av för få beställningar. Att Astrid Lindgrens Värld stängde blev spiken i kistan, säger Herluf Neessen.

Butikernas bakeoff är också en stor anledning, säger han.

– Det finns ett behov av ett bageri här, men bakeoff har minskat vår försäljning dramatiskt och det är det som slår undan fötterna för bagerier. Jag vet inte hur många som fått lägga ned men det är väldigt många. Vi bakar från grunden, men det är svårt att möta priset på billigt, djupfryst bröd. 

Hur känns det att ta det här beslutet?

– Det var jobbigt, men till slut är man så illa tvungen. Det fanns inte pengar till löner och leverantörer. Kan man inte producera så det täcker kostnaderna blir det så.

"Gjort mitt jobb"

Processen går nu vidare under konkursförvaltaren och Herluf hoppas att företaget kan leva vidare.

– Det både tror och hoppas jag. Jag har drivit det sedan 1988 och är över 70 år. Jag har gjort mitt jobb. Vi gjorde rekonstruktion 2012, men nu är jag pensionär. 

Finns det någon intressent?

– Det finns en intressent, men det är i sin linda. Det får vi återkomma till. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt