Annons:

Bojkott mot Tekniska Verken på gång

Älvräddarnas Christer Borg under mötet i Frödinge. Foto: Simon Henriksson

Bojkott mot Tekniska Verken på gång

Grannar och intresseorganisationer som slåss för sjön Yxerns framtid planerar en bojkottaktion mot Tekniska Verken, skriver Västerviks-Tidningen. – Vi kommer att uppmana folk att gå över till ett annat bolag, med hjälp av affischer och flygblad, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.

Annons:

Yxerns grannar och intresseorgansationen Älvräddarna planerar för en bojkottaktion mot Tekniska Verken. Det skriver Västerviks-Tidningen idag. 

– Vi kommer att uppmana folk att gå över till ett annat bolag, säger Älvräddarnas Christer Borg till tidningen. 

Tekniska Verken har tidigare gått ut med, efter SVT:s avslöjande, att kraftverket är berett att sälja kraftverken till kommunerna. Tillsammans med Yxerns regleringsföretag, Länsstyrelsen och Vimmerby och Västerviks kommunalråd har Tekniska Verken skickat ett brev till Kammarkollegiet, där aktörerna ber om ett förändringsförsök av den uråldriga vattendomen. Enligt Christer Borg, som förra veckan besökte Frödinge och uppmärksammades stort i Dagens Vimmerby, har de inte gjort tillräckligt. 

– Lite så här: Lagstiftarna säger att jag får sabba miljön, och då gör jag det. Det är galet att använda Kalmar läns största insjö som regleringssjö när kraftverken ändå ger så lite energi. Sjön är ekologiskt snart död.

Västerviks-Tidningen: Är ni inte rädda att genom en bojkott förstöra relationen till Tekniska verken?

– Vi har ingen relation till dem, de skiter i oss. Det här är lågprioriterat hos dem.

Tekniska Verkens vd, Anders Jonsson, köper inte kritiken. 

– Det här systemet av reglerade vatten har byggts upp under hundratals år. Här i Linköping har vi också reglerade vatten, och skulle man ta bort ett av kraftverken skulle hela stadsmiljön förändras.

Anders Jonsson vill egentligen inte kommentera utspelet om en bojkottkampanj, men säger att det bästa vore om det blev en konstruktiv diskussion i stället.

– En seriös dialog är bättre än ett sådant här hot.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt