Annons:

Älvräddarna uppmanar Tekniska Verken att agera för Yxern

Älvräddarna kräver handling från Länsstyrelsen och uppmanar till handling från Tekniska verken. Foto: Tino Åberg

Älvräddarna uppmanar Tekniska Verken att agera för Yxern

Alldeles nyss krävde Älvräddarna att Länsstyrelsen omedelbart skulle agera för att förbättra läget för den utarmade sjön Yxern. Nu uppmanar man även handling från Tekniska verkan, majoritetsägare i Yxerns Regleringsföretag som tömmer sjön på vatten.

Annons:

Älvräddarna vill att det av Linköping kommun ägda energibolaget skyndsamt sätter in följande åtgärder för att förbättra läget i Yxern:

  • Utöva egenkontroll.
  • Besöka Yxern för att undersöka vilka sador som uppkommit.
  • Minska tappning till mellan 400 till 600 liter per sekund.
  • Inleda ett förfarande som innebär att regleringsföretaget upplösas.
  • Återställa utlopp och tappning till så nära naturligt som möjligt.

Hänvisar till Miljöbalken

Det skriver organisationen i en anmodan som skickats till energijätten. Älvräddarna, som arbetar för minskad och miljöanpassas vattenkraft, hänvisar till flera paragrafer i Miljöbalken och skriver bland annat följande:

”Det är lagstadgat att verksamhetsutövare dels tar hänsyn till sin verksamhets påverkan på miljön, samt vidtar de åtgärder som behövs för att minska den. Det är också lagstadgat att verksamhetsutövare har en fungerande egenkontroll med egna förslag på kontrollprogram som adresserar all påverkan på miljön som följer av verksamheten.”

Älvräddarna menar att det är uppenbart att stora skador ”skett och sker” och hänvisar bland annat till de musslor som påträffats på torrlagda områden.

”Uppenbart problematiskt”

Älvräddarna anser att Tekniska verkan har ett stort ansvar för situationen: ”Det är uppenbart problematiskt att det bedrivs verksamheter som saknar tillstånd på fastigheter som samtidigt är andelsägare i regleringsföretaget för sjön Yxern, vilket orsakar skador på miljön, och lika uppenbart problematiskt att Tekniska Verken ingår i regleringsföretaget utan att vidta de åtgärder som behövs för att stadigvarande komma till rätta med miljöproblemen i Yxern.”

Organisationen menar också att energiutvinningen av ett lägre vattenstånd är så pass marginell att den inte kan motiveras. Älvärddarna anger att det låga vattenståndet ger 1,8 GWh mer än om Yxern skulle ha haft en naturlig avrinning, vilket motsvarar en tredjedel av ett modernt vindkraftverk. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt