Annons:

Lyckliga älvräddare efter mötet:

Älvräddarnas Christer Borg och Yxern-kämpen Tino Åberg. Foto: Simon Henriksson

Lyckliga älvräddare efter mötet: "Börjar se ljuset"

Yxernfajtern Tino Åberg och Älvräddarnas ordförande Christer Borg var hoppfulla efter mötet. De tror hårt på förslaget från advokat Agnes Larfelt Alvén.
– Det här är ett stort steg framåt, säger de samstämmigt.

Annons:

Sjön Yxerns situation är sannolikt närmare en lösning än någonsin tidigare. 

På gårdagens möte om Yxern, som har flera katastrofår bakom sig, presenterade advokat Agnes Larfelt Alvén ett nytt förslag. Det går ut på att man under en övergångsperiod inför ett tidsbegränsat tillstånd att avvika från nuvarande regleringsbestämmelser i avvaktan på en permanent lösning. 

Förslaget jublar Tino Åberg och Christer Borg över. 

– Jag ser väldigt positivt på det här mötet och det är ett stort steg framåt för att kunna komma vidare. Jag tycker att det här förslaget, etapp 1, är jättebra. Känslan jag fick var också att alla är ganska eniga, säger Tino Åberg, som har slagits för Yxerns välmående länge. 

Älvräddarnas ordförande delade känslor med Tino Åberg. 

– Jag tycker likadant. Jag blev glatt överraskad över etapp 1-lösningen. Då kan man lägga konflikten på hyllan när man jobbar på en permanent lösning. Både jag och Tino är överens om att det ska vara en tröskel som håller en naturlig nivå. Det här känns som en rimlig nivå för sakägare och intressenter också, säger Christer Borg. 

"Vore dödsstöten"

Regleringsföretaget och Tekniska Verken är dock rädda för att även det här förslaget är svårt att genomföra. 

– Jag kan bara se en part som skulle stöka till det i en sådan process och det är kraftbolaget. Jag tror inte att någon boende vid sjön skulle ha något emot det, definitivt inte Älvräddarna heller. Jag har svårt att se att Länsstyrelsen eller Kammarkollegiet skulle ha det heller. Skulle man strula även här, så vore det dödsstöten för deras varumärke. Det här är en klockren lösning som går jättesnabbt, säger han. 

För drygt ett och ett halvt år sedan hölls det förra mötet i bygdegården i Frödinge. Jämfört med vid den tidpunkten känns det mycket mer hoppfullt nu, säger duon. 

– Ja, verkligen. Det här är ett stort steg framåt. Någonstans ser man ljuset i tunneln, en strimma hopp, säger Åberg.

"Mycket är Tinos förtjänst"

Christer Borg säger att mycket av det här är Tino Åbergs förtjänst. 

– Tillsammans med kommunerna, för de har folkets mandat och står kommunerna fast vid att förstaalternativet är att tröskeln ska vara naturlik, så tror jag på det. 

Tino Åberg: 

– Kommunerna är eniga och det är viktigt. "Vi ska ha naturlika förhållande", säger de och det måste väga tungt. 

När tror ni att vi kan se en lösning?

– Är alla överens borde det gå smidigt. Då kan det handla om tre, fyra månader. Sedan kan juridiska processer bli långa, men är alla överens så. Jag tycker också att Länsstyrelsen kan ge ett föreläggande direkt i stället för att vänta in i det sista som förra sommaren. 

Mer från mötet senare under dagen och helgen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt