Annons:

KD:s förslag – fler ska få resa billigare i kollektivtrafiken

Kristdemokraterna vill utvidga seniorkortet för länets äldre även till personer med funktionsnedsättning.

KD:s förslag – fler ska få resa billigare i kollektivtrafiken

Från och med årsskiftet kan Kalmar läns pensionärer resa med tåg och buss för bara 100 kronor per månad. Nu vill Kristdemokraterna att personer med funktionsnedsättning ska få samma möjlighet.

Annons:

I september förra året bestämde landstingets rödgröna majoritet sig för att införa subventionerade resor för alla som fyllt 65 år. 

Landstingets satsning på billig kollektivtrafik för äldre under vissa timmar på dygnet har gått hem – 24 000 resor har gjorts hittills.

"Begränsad ekonomisk marginal"

Kristdemokraterna vill utveckla satsningen med att erbjuda personer med funktionsnedsättning lika billiga resor i kollektivtrafiken.

– Dessa personer lever ofta med en begränsad ekonomisk marginal. Utan tvekan har personer med funktionsnedsättning samma behov som ålderspensionärer av att enkelt kunna nyttja kollektivtrafiken till en reducerad kostnad, skriver Anders Andersson (KD), ledamot i trafikstyrelsen, i en skrivelse till trafikstyrelsen.

Han pekar i skrivelsen på att KD har varit drivande för att göra det billigare för pensionärer att resa med kollektivtrafik och till slit var det den rödgröna majoriteten som tog beslut om att satsa på seniorkort för länets äldre.

– Under månaderna som gått sedan seniorkortet lanserades har jag och vår vice ordförande i Medborgarutskottet, Madeleine Rosenqvist, fått påpekanden och önskemål som syftar till att inkludera fler än ålderspensionärer i den lösning som seniorkortet gäller för. Det är framförallt personer med funktionsnedsättningar och deras anhöriga som hört av sig, skriver Anders Andersson.

Har avgiftsfria resor som mål

KD:s landstingsgrupp vill nu att trafikstyrelsen tar initiativ till att utreda och lägga fram ett förslag till att seniorkortet utvidgas till personer med funktionsnedsättning.

– Vår målsättning är att i framtiden kunna erbjuda avgiftsfria resor för såväl pensionärer som personer med funktionsnedsättning, skriver Anders Andersson.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt