Annons:

Danselever från Vimmerby antagna till utbildning i huvudstaden

Cornelia Börjesson, Emma Danlid, Julia Jonsson och Maja Jaensson från Vimmerby gymnasiums dansprofil har antagits till Kulturamas ettåriga dansutbildning i Stockholm efter en lyckad audition. Ylva Andersson (tvåa) dansade också på auditionen. Foto: Ossian Mathiasson

Danselever från Vimmerby antagna till utbildning i huvudstaden

Eleverna vid Vimmerby gymnasiums dansprofil har talang för dans.
Efter en vecka i Stockholm fick treorna göra audition för Kulturamas ettåriga utbildning – och sex av åtta kom in.
– Det var en vecka som gav oss inspiration, säger Emma Danlid.

Annons:

Under vecka tolv var samtliga danselever från ettan, tvåan och trean på Vimmerby gymnasiums dansprofil på Balettakademin i Stockholm.  

Från måndag till torsdag var det dans dagarna i ända och man fick med sig en positiv och lärorik upplevelse hem till Vimmerby.

– Det var en väldigt intensiv vecka, man hann inte med så mycket mer än att dansa, säger Emma Danlid. 

Julia Jonsson och Maja Jaensson fyller i:

– Vi hade antingen två eller tre pass per dag och fick lära oss mer om andra dansstilar som vi inte har testat tidigare. Denna vecka är en chans för oss att ha andra lärare och få inspiration, säger Julia Jonsson och Maja Jaensson. 

"Ville inte åka hem"

Det var också sista gången som treorna fick besöka Balettakademin med skolan. 

– Vi ville inte åka hem efter sista lektionen. Det var jättesorgligt, säger Cornelia Börjesson och Emma Danlid.

Innan de åkte hem på fredagskvällen fick de åtta eleverna i trean chansen att göra audition för Kulturamas ettåriga dansutbildning till hösten. 

– Jennie (Leander Lilja) hade sett att de skulle ha audition på lördagen och då löste hon så vi fick göra en egen audition för juryn. Det var jätteroligt att testa. Alla var nervösa, man visste inte vad de skulle ha för krav på oss och på vilken nivå skolan låg på. När man väl började dansa släppte det, säger Julia Jonsson.

Imponerade på juryn

De dansade tillsammans i en stor grupp och juryn ville se elevernas rytmik, teknik, fotarbete och hur de kan memorera koreografi.

– De slängde bara ut koreografin på oss och vi stod där och fattade ingenting. Det gick ändå bra, de ville nog se hur vi tog det. Vi hade chansen att visa våra bästa sidor och gav allt, säger Julia Jonsson.

Vad sa juryn?

– De var jätteimponerade över att vi som kommer från en så liten stad var så himla engagerade och duktiga i dansen. Både Kajsa och Jenny fick mycket beröm som lärare, säger Maja Jaensson och får medhåll av Emma Danlid.

– Det häftiga var att de verkligen var genuint imponerade, säger Emma Danlid.

Eleverna var rejält trötta men även glada efter den dansintensiva veckan.

– Man är helt slutkörd i både kropp och huvud. Jennie tyckte att vi gav allt under vår audition och blev så stolt att hon började gråta, säger Julia Jonsson.

"Motiverade och engagerade"

På skärtorsdagen fick sex av danseleverna från Vimmerby beskedet att de kommit in på utbildningen i kungliga huvudstaden.

– Det är klart att det blev ett alternativ när man väl kom in men sen har man kanske andra planer. Vi får se om någon av oss tackar ja, säger Jonsson.

Dansprofilen i Vimmerby är mycket bra och lärarna Kajsa Lundahl och Jennie Leander Lilja hyllas av eleverna.

– De är så himla duktiga, motiverade och engagerade. De har betytt massor och utan dem hade vi inte kommit dit vi är i dag, säger eleverna.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt