Annons:

  • Familjekväll i strålande solsken på brandstationen

    Många tog sig tid att besöka räddningstjänsten i Vimmerby under tisdagens familjekväll på brandstationen. Foto: Ossian Mathiasson

  • Familjekväll i strålande solsken på brandstationen

    Det var Svenska kyrkan som tillsammans med räddningstjänsten i Vimmerby som anordnade familjekvällen. På bilden syns Agneta Lind, Linda Wallerman, Agneta Krantz (Svenska kyrkan) och Kenneth Söderberg från räddningstjänsten. Foto: Ossian Mathiasson

  • Familjekväll i strålande solsken på brandstationen

    Barnen var intresserade av brandbilarna och ville gärna se hur det såg ut invändigt. Foto: Privat

  • Familjekväll i strålande solsken på brandstationen

    Brandmännens utrustning som också något som intresserade de unga besökarna. Foto: Privat

Familjekväll i strålande solsken på brandstationen

Årets familjekväll på brandstationen blev välbesökt. Precis som tidigare år fanns det flera syften när räddningstjänsten visade sin verksamhet för allmänheten.
– Tanken är framför allt att barnen ska få leka oss, säger Kenneth Söderberg, utbildningsledare och brandmästare vid räddningstjänsten i Vimmerby.

Annons:

I tisdags var det öppet hus på brandstationen i Vimmerby och kvällen anordnades i samarbete mellan Svenska kyrkan och räddningstjänsten i Vimmerby. 

De tre timmarna bjöd på strålande sommarväder och för besökarna fanns möjlighet att pröva räddningstjänstens släcksimulator, titta på brandbilar, gå tipspromenad, grilla korv, prata med brandmännen och välta koner med vattenslang. 

– Vårt fokus ligger vid att barnen ska få komma hit med sina familjer, umgås och ha en jättetrevlig kväll. Vi ser ett stort värde med denna familjekväll. Det strömmade in mycket folk, jag kan tänka mig att det kom mellan 100 och 150 personer, säger Kenneth Söderberg. 

"Vill ha in mer folk"

För de som är intresserade av att bli brandman eller brandkvinna fanns chansen att anmäla sitt intresse och få information om vad som krävs. 

– Vi vill ha in mer folk, vi har ett ständigt behov av brandmän i kommunen, säger han. 

Hur ser situationen ut i dagsläget?

– Jag kan väl säga som så här att vi är precis på bristningsgränsen, vi saknar folk i grupperna. Vi gör allt som står i vår makt för att få in fler brandmän. 

"Syns för lite"

Det finns flera anledningar till att rekryteringen av deltidsbrandmän blivit allt svårare. 

– Det handlar om familjesituationen, att man tror att man binder upp sig mer än vad man gör och även att företag växer medan personalen bantas. Jag tror inte heller man vet vad det handlar om att vara brandman, det är klart att man binder upp sig när man har sina jourveckor men jag har inte sett det som något problem. Man lär sig att leva med det, säger han. 

De har haft ansökningar ute men utan något direkt resultat. 

– Jag tror att räddningstjänsten syns för lite. En sådan dag är jätteviktig, vi måste fortsätta med det. Det är viktigt att öppna upp brandstationen och låta unga och vuxna komma hit. Vi måste visa oss så mycket som möjligt och inte bara när det har hänt något vid larm. Nu kan vi öppna upp för allmänheten och prata med folk i lugn och ro. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt