Annons:

Lina från Vimmerby uppmanar Sverige att bojkotta Eurovision i Israel

Lina Badran från Vimmerby kräver att Sverige bojkottar Eurovision Song Contest i Israel. Foto: Simon Henriksson

Lina från Vimmerby uppmanar Sverige att bojkotta Eurovision i Israel

För första gången på 20 år vann Israel Eurovision Song Contest. Men alla är inte direkt saliga över det. Lina Badran från Vimmerby uppmanar Sverige att bojkotta nästa års tävling.
– Jag hoppas innerligen att Sverige gör det. Vi måste stå upp för rättvisa, säger hon.

Annons:

Bakgrunden till det är förstås betydligt större än bara det faktum att Netta Barzilai vann den gigantiska tävlingen med sitt bidrag "Toy". 

Tidigare i år meddelade USA:s president Donald Trump att USA ska flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Det görs för att västvärldens maktnation ska erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Något som FN har fördömt.

USA:s beslut har gjort palestinier och andra Israelkritiker världen över rasande. En av dem är Lina Badran från Vimmerby, som tillsammans med en annan person nu startat en namninsamling för att få Sverige att bojkotta nästa års Eurovision Song Contest.

– Palestinafrågan är så komplex. Problematiken är inte enbart Jerusalem utan även den apartheid som Israel bedriver. Genom att öka turismen utsätter man palestinier för ännu mer förtryck. I dag lever människor med begränsad tillgång till frihet, rent vatten, utbildning och så vidare. Går man över muren så har israeliska medborgare fri tillgång till rent vatten, utbildning och givetvis trygghet. Att välja att ha ESC i ett land som ständigt bryter mot internationella lagar och mänskliga rättigheter får bara inte ske, säger Lina Badran.

"Måste stå upp för rättvisa"

I sin namninsamling, där texten skrivits av hennes vän Hilin al-Tamim att "nästa år är det tänkt att denna musiktävling ska vara på en hård och ockuperad mark i Jerusalem".

Vidare skriver hon att "vi kräver att Sverige nu tar ställning för Gazaborna men även för alla människors lika värde, eftersom Sverige är det land som erkänt Palestina och fördömt Jerusalem som Israels huvudstad. Skickar vi ner ett bidrag under ESC 2019 bidrar vi till att normalisera deras brottsliga handlingar genom att införa en opolitisk musiktävling på ett ockuperat territorium". 

I Island har 22 000 uppmanat till bojkott. Nu vill Lina Badran se något liknande i Sverige.

– Vårt mål är att få fler signaturer. Det är ett sätt att visa att det svenska folket har hjärtat på rätt plats och inte stödjer apartheid. 

Namninsamlingen startades i tisdags och vid lunchtid på onsdagen hade den fått 102 signaturer. 

– Vi hoppas att vi kan lyfta diskussionen om huruvida vi vill stötta en stat som kränker mänskliga rättigheter. Vi vill även uppmärksamma SVT om frågan.

Hur ser du på det faktum att Israel faktiskt vann och att tävlingen därmed bör gå i vad Israel klassar som sin huvudstad?

– Jerusalem ska vara en internationell zon att delas lika mellan palestinierna och israelerna. Israel har ingen rätt att proklamera ensamrätt på huvudstaden, något som också framkommer i FN:s resolution 181.

Tror du att det finns någon reell chans att Sverige bojkottar Eurovision Song Contest?

– Jag hoppas innerligen att Sverige gör det. Vi måste stå upp för rättvisa.

Inget klart från officiellt håll

Direkt efter vinsten ropade artisten Netta Barzilai att "vi ses nästa år i Jerusalem" och dagen efter upprepade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu samma besked på Twitter. 

Några officiella besked från EBU, Eurovision-arrangören, har dock inte kommit kring nästa års tävling. 

”Ser ni redan fram emot nästa års Eurovision? Vi också! Men boka inte era flyg ännu, håll utkik efter tillkännagivanden i våra officiella kanaler för officiella uppdateringar om var och när det kommer äga rum” har en talesperson på Eurovisions twitter skrivit.

Fotnot: Med anledning av Lina Badrans uttalande om apartheid finns här en artikel om en FN-rapport, där Israel får hård kritik för ett apartheidliknande system gentemot palestinierna.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt