Annons:

Lina kallades import på bussen –

Lina Badran blev kallad för import på bussen häromdagen. Här berättar hon om vardagsrasismen hon stöter på. Foto: Simon Henriksson

Lina kallades import på bussen – "Vant mig vid det"

Lina Badran är född i Sverige och uppvuxen i Vimmerby. Numera bor hon i Linköping och är praktiserande muslim. I tisdags kallades hon för import på bussen och mannen som tilltalade henne sade sig också vara förvånad över hennes fläckfria svenska. – Jag har vant mig vid sådana här kommentarer, säger hon.

Annons:

Hur tar sig egentligen vardagsrasismen uttryck? Lina Badran vet. Lina, som har levt nästan hela sitt liv i Vimmerby, förutom sina år på universitetet i Linköping, har blivit utsatt flera gånger. Bland annat blev hon slagen av en äldre dam i Linköping för två år sedan. Kvinnan hade tidigare kallat henne för "Muslimäckel" och ifrågasatt vad hon gjorde i Sverige och om hon skulle bomba sig själv. 

I veckan satt hon på bussen i Linköping när en man tilltalade henne. När Lina svarade honom sade han följande: "Jaha, du talar svenska. Det är sällan man ser importer som talar så bra svenska som du". Lina blev paff och frågade: "Ursäkta, vad kallade du mig?". Mannen svarade: "Alltså det är så jag kallar invandrare. Importer". 

Lina Badran blev chockad. 

– Det mesta jag tänkte var "Åh, nej, inte i dag. Jag orkar inte bemöta detta". Jag var dels på semester och så var jag sjuk också, så jag var redan lite nere på grund av det. Jag tror egentligen inte att det handlade om att han var rasist, utan mer att han var okunnig. Han verkade faktiskt inte ogilla mig eller så, säger hon.

Mannen fortsatte att gå på henne och sade att hennes föräldrar säkerligen talar med grov brytning och att hennes mamma säkert inte talar ett ord svenska. 

– Det här är något jag har vant mig vid, jag har slutat reagera på sådana kommentarer. Det var först efter jag tänkte, men vad fasen sa personen. Varför sa jag inte något? Men generellt sett har jag vant mig att skaka av mig det mesta. 

Ingen reagerade

Ingen av de andra resenärerna reagerade på mannens nedlåtande kommentarer. 

– Han talade väldigt högt, men det var ingen som reagerade. Killen som satt på andra sidan tog av sig hörlurarna och tittade på oss. Det var det enda. 

På sociala medier går knappt Lina Badran in i några diskussioner längre. Flera gånger har hon blivit dödshotad. 

– Jag har i princip slutat skriva på sociala medier, men sist jag skrev något skrev jag ett inlägg på en sida där jag bad folk börja debattera med respekt och inte med svordomar, hot och hat. Då fick jag ett dödshot och en massa svordomar riktade mot mig. Det är dock viktigt att upplysa att det inte enbart är hat och hot från svenskar, utan även från utländska personer.

"Sätt att avhumanisera"

Varför någon väljer att kalla en främmande människa för import är för henne oförståeligt. 

– Det känns inte rätt, det är ett ord jag inte vill bli kallad. Det är ett sätt att avhumanisera människor. Jag skulle aldrig referera till en annan människa som import. 

Hur påverkas du av det här?

– Man blir mer begränsad än man själv vill. Men de senaste månaderna har jag försökt att utmana mig själv och gå utanför min komfortzon. Jag har lärt mig vart jag inte ska gå en fredag kväll och sådär, och så ska det ju inte behöva vara. 

Får stöd

Hon vill emellertid betona att hon också får väldigt mycket stöd. 

– När jag blev slagen var det många som kom fram och frågade om jag mådde bra och så vidare. Jag har även fått massor av fina ord på Facebook efter den senaste händelsen. Jag hoppas bara att fler ska våga ta steget och faktiskt agera när något liknande händer nästa gång. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt