Annons:

Vimmerby Fiber behöver hjälp att täcka miljonförluster – ända tills 2025

Vimmerby Fiber kommer behöva hjälp att täcka miljonförluster i flera år framåt. Foto: Pixabay

Vimmerby Fiber behöver hjälp att täcka miljonförluster – ända tills 2025

Vimmerby Fiber har lagts över i ett eget bolag under Vimmerby Energi- och Miljö AB. Men man behöver hjälp att täcka miljonförluster varje år fram till minst 2025.
– Fiber är inte gratis. Nu har vi stringens och en struktur och pengarna hamnar i ett kommunalt bolag, säger Tomas Peterson (M), ordförande i kommunstyrelsen, till Vimmerby Tidning.

Annons:

Under 2018 togs beslutet att ett nytt bolag inom Vimmerby Energi- och Miljö AB, VEMAB, tar över kommunens fiber. Både kommunfullmäktige och VEMAB:s styrelse har godkänt avtalet. 

Kommunen hyr in sig på fibernätet och enligt hyresavtalet, som gäller till och med 2027, ska kommunen betala en avgift på 1,5 miljoner kronor om året. Efter fem år ska avgiften bli omförhandlad.

Enligt kommunalrådet Tomas Peterson (M), som uttalat sig i Vimmerby Tidning, handlar det om runt en miljon kronor lägre netto än vad som betalades innan kommunen hade egen fiber.

Vid Vimmerby Fiber bildades låg antalet anslutningar på knappt 900. Nu är förhoppningen att det ska öka. Men även om det gör det väntas Vimmerby Fiber gå i underskott i flera år till, även om Vimarhems befintliga avtal med Telia går till Vimmerby Fiber år 2024 blir inte överskott.

"Pengar som gick till Näs"

Förlusten beräknas bli mellan 2,7 och 4,4 miljoner kronor om året fram till och med år 2025. Pengarna ska tas inom det kommunala förvaltningsbolaget, vilket handlar om de avkastningar som i första hand VEMAB bidrar med årligen. 

– Man kan säga att det rör sig om de pengar som tidigare gick till Näs, säger Tomas Peterson till tidningen.

Till Näs gick kommunen in och betalade ett budgeterat underskott på tre miljoner kronor årligen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt