Annons:

Köttfri vecka på gymnasiet väckte starka reaktioner

Linnea Rosén, Paulina Blom, Filip Einarsson och Ebba Eklund.

Köttfri vecka på gymnasiet väckte starka reaktioner

I samband med klimatkonferensen i Paris uppmärksammades köttkonsumtionen på Vimmerby gymnasium. Under en hel vecka serverades endast vegetarisk mat – något som delade skolan i olika läger. – Det handlar om själviska tankar, säger gymnasieeleven Ebba Eklund.

Annons:

Köttproduktionen som helhet står för 52 procent av de totala växthusgasutsläppen. I samband med klimatkonferensen i Paris ville därför gymnasielever som läser miljö- och energikursen på Vimmerby gymnasium uppmärksamma vårt skadliga köttätande. 

Under en vecka serverades inget kött i gymnasiets matsal. 

– Tanken var först att det skulle bli en hållbarhetsvecka, där fokus låg på resursslöseri, klädproduktion och allt det materialistiska tänket vi har. I det är maten och köttet en del. Köttproduktionens påverkan på klimatet är väldigt aktuellt idag och eleverna ville lyfta det, säger läraren Tony Carlsson. 

Det hela var ett försök att få elever och lärare att tänka till. Något som engagerade både elever och personal.

– Det har varit mycket dåliga reaktioner, att vi försöker tvinga dem att bli vegeterianer och felaktiga påståenden om att de blir trötta och inte får i sig vad de måste få i sig, säger eleven Filip Einarsson. 

Åsikterna förändrades

Kritiken under den köttfria veckan var stor. 

– Personalen var tveksam, precis som eleverna. "Varför får vi inte vårt kött?", ungefär. Det handlar om en självisk tanke, att inte tänka på det som är bäst för andra utan tro att vi måste bara ha kött. Men det måste man inte, säger eleven Ebba Eklund. 

Trots allt tycker de att det blev en förändring under den köttfria veckans gång. 

– Det här har väckt intresse, folk har tittat på informationen vi skrivit och blivit intresserade. Syftet har nått fram, säger Linnea Rosén. 

Tror ni att det här påverkar eleverna?

– Det blir åtminstone en tankeställare för dem, säger Paulina Blom. 

Köttfri dag?

Nu hoppas de på att få igenom en köttfri, vegetarisk dag i veckan. Redan idag finns varje dag ett vegetariskt alternativ att tillgå. Kommunens kostchef Ola Gunnarsson har varit positiv. 

– Han är väldigt positiv till det här och det ligger i kommunens hållbarhetsstrategi också. Det är en hållbarhetsfråga för alla. Han har tagit emot idén väldigt väl och skulle ta upp det här, säger Tony Carlsson.  

Får ni igenom en köttfri dag i veckan, så har ni väl lyckats?

– Ja, definitvt, säger kvartetten. 

– Frågan är så mycket större, att köttet har en så stor påverkan som det har. "Vad äter du till middag?" är en större fråga än "Tar du cykeln till jobbet?", säger Filip Einarsson. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt