Annons:

Mer än varannan lärare har övervägt att lämna yrket

Mer än varannan lärare har övervägt att lämna yrket under det gångna läsåret. Foto: Pixabay

Mer än varannan lärare har övervägt att lämna yrket

Lärarbristen är ett stort problem i Sverige. Nu visar en undersökning av Lärarnas riksförbund att varannan lärare har övervägt att lämna yrket under det gångna läsåret också.

Annons:

Lärarbristen i Sverige väntas bli än värre under de kommande året. I december förra året släppte Skolverket en rapport där man konstaterade att skolorna behöver rekrytera omkring 77 00 lärare och förskollärare under de kommande fem åren.

– Det är mycket oroväckande. Vi behöver ju ha fler lärare. Därför måste vi få alla i yrket stanna kvar, locka tillbaka dem som har slutat och samtidigt rekrytera nya, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, till TT.

Att undersökningen visar att varannan befintlig lärare också övervägt att lämna oroar henne förstås rejält.

– Tittar man traditionellt på läraryrket, så är det ett yrke med väldigt låg rörlighet. Du blir lärare, börjar arbeta på en skola och sen är du kvar. De allra flesta lärare känner att de gör ett väldigt meningsfullt arbete. Därför tycker jag att siffrorna är mer oroväckande än vad det kanske hade varit i något annat yrke där man vet att rörligheten är hög.

"Klarar sig bättre med bra start"

En av fyra grundskolelärare uppger att undervisningsgrupperna har ökat medan en av tre säger att klasserna har blivit större. Fler undervisningsgrupper innebär sämre förutsättningar för lärare och elever att etablera en förtroendefull kontakt mellan varandra, menar Åsa Fahlén.

– Om man inte får chansen vare sig som elev eller lärare att bygga de här förtroendefulla relationerna så minskar man möjligheterna till en god kunskapsutveckling, det är jätteviktigt.

Att det är grundskolelärarna som upplever problem av den här sorten är extra allvarligt, enligt Åsa Fahlén.

– Får du en bra start, då har du en stabil kunskapsgrund att stå på och du klarar dig bättre längre fram i utbildningen, även om du hamnar i en större klass.

Alla medlemmar tillfrågades om de ville ställa upp i undersökningen. Bruttourvalet var 2 500 medlemmar och svarsfrekvensen låg på 40 procent.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt