Annons:

”Vimmerby ligger riktigt lågt när det gäller medellön”

Lärarnas Riksförbunds ranking gav en ny bottennotering för Vimmerby kommun. Lärarnas Riksförbund anser att lönefrågan är viktigast för att vända trenden. – Det är en viktig faktor, säger kommunombudet Monika Johansson.

Annons:

Vimmerby tappade 35 platser på årets ranking från Lärarnas Riksförbund och kom på plats 244 av landets 290 kommuner. 

Allra sämst hamnade Vimmerby när det gäller resursanvändningen (274) och i löneligan (233). 

Lärarnas Riksförbunds kommunombud Monika Johansson ser allvarligt på resultatet. 

– Det är inte bra. Vissa saker blir bättre, men totalt så är det en låg ranking. Det går inte säga att Vimmerby är så himla bra. Visst har det skett förbättringar, men det räcker inte. 

"Lönen viktig faktor" 

I flera rankingar under de senaste åren har Vimmerby hamnat lågt när det gäller lärarnas löner. 

– Lönen är en viktig faktor och där ligger Vimmerby riktigt lågt när det gäller medellön. Det är konkurrens om lärarna mellan kommunerna och den kommun som bjuder högst får lärarna. Det är viktigt att Vimmerby kan erbjuda höga lärarlöner för att både rekrytera lärare och behålla de lärare som finns. Det ihop med arbetsmiljöproblemen på AL-skolan är de viktigaste sakerna. 

Johansson tror att Vimmerby hamnat högre upp i löneligan sett till årets löner. Lärarna var en prioriterad yrkesgrupp i årets lönerevision. 

– Det händer en del på den sidan och lärarna har varit en prioriterad grupp vid ett par tillfällen, men det räcker inte. Jag tror att vi kan ha åkt upp lite under vårterminen och det är ett problem med rankingar: de baseras på gamla siffror. För att locka folk handlar det om flera tusenlappar och politikerna måste skjuta till extra medel. 

När det gäller lärarnas behörighet hamnade Vimmerby på plats 128.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt