Annons:

Ordnar en kväll för både Felicia och Marcus:

Den 7 september ordnas en minneskonsert för Felicia Peterson och en dag för att uppmärksamma Marcus Aftelövs ovanliga sjukdom. På bilden fr.v. Jörgen Aftelöv, Emelie Aftelöv, Mats Peterson.

Ordnar en kväll för både Felicia och Marcus: "Hoppas på mycket folk"

Den 7 september är det Internationella Duchennesdagen över hela världen. Det, tillsammans med en ny minneskonsert för Felicia Peterson, uppmärksammas på Kröngården.
– Vi vill både samla in pengar och sprida kunskap om sjukdomen, säger Emelie Aftelöv, syster till Marcus Aftelöv.

Annons:

Bara 17 år gammal gick Felicia Peterson bort i leukemi. Det är fyra år sedan nu. Hennes familj har arrangerat minneskonserter med en mängd olika artister. Nu blir det en ny minneskonsert den 7 september.

Samma dag infaller Internationella Duchennesdagen och 15-årige Marcus Aftelöv, som bor utanför Södra Vi, diagnositerades med sjukdomen som femåring. 

Därför kommer det bli både en minneskonsert för Felicia Peterson, ballongsläpp för att uppmärksamma muskelsjukdomen Duchennes och insamling till både Barncancerfonden och till forskningen för att finna ett botemedel mot sjukdomen. 

– Det är fjärde året som den Internationella Duchennesdagen uppmärksammas. Första året var när Marcus gick i sexan på Södra Vi skola och då hade hela klassen ett ballongsläpp. I sjuan uppmärksammade vi det lite mindre hemma och förra året ingenting. Så nu tänkte vi göra det lite större, säger Jörgen Aftelöv, Marcus pappa. 

Han fick idén om ha det på Kröngården när Marcus musiklärare, Sigge Olofsgård, uppträdde där.

– Det satte igång tanken och jag kände att det var ett perfekt ställe. Jag frågade Mats Peterson och han högg på idén. 

"Stora förväntningar"

Felicias födelsedag är den 3 september och då passade datumet bra även för Mats Peterson med familj.

– Det blev bra att även koppla det samman med Felicias konsert, berättar han. 

Först blir det ballongsläpp innan det är dags för konsert. 

– Det går att köpa ballonger, där 13 av 15 kronor går till SMDF, den svenska organisationen. Vi har beställt 300, men vet inte om det kommer 50 eller 250 personer, säger Jörgen Aftelöv.

Tanken är även att ha en swishinsamling på platsen och någon insamling på Facebook. 

– Jag och Marcus har en Youtubekanal gemensamt och vi ska göra ett klipp om det för våra 12 500 prenumeranter och då kommer vi hänvisa till en insamling man kan skänka till även om man inte kan komma på evenemanget, säger Emelie Aftelöv.

Marcus tycker att det ska bli kul med evenemanget, säger Jörgen och Emelie.

– Han älskade när de släppte upp ballongerna i skolan, så jag tror att han har stora förväntningar. Det här handlar inte bara om att samla in pengar, utan också om att sprida kunskapen kring hans sjukdom och att han inte är annorlunda. Det är ju en väldigt sällsynst sjukdom och det är viktigt att informera om den, så att det inte blir några missförstånd. Jag vill att personer med funktionsvariationer ska lyftas fram. Jag tycker att samhället har en skev bild av personer med funktionsvariationer, säger Emelie Aftelöv.

Inget ekonomiskt mål

Något särskilt ekonomiskt mål med kvällen finns inte. 

– Senast vi hade konsert här fick vi in 13-14 000 kronor. Vi får se vad det blir, men vi hoppas på mycket folk, säger Mats Peterson. 

Vilka som ska uppträda är inte helt klart.

– Vi får se, men jag räknar med att några av tjejerna som var med ifjol är med i år också. Sedan ska Ida Svensson, som spelar nyckelharpa, uppträda under kvällen.

Här kan du läsa ett långt reportage med Marcus Aftelöv och Emelie Aftelöv från förra året. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt