Annons:

  • Blivande nior lärde sig mer om restaurangyrket

    Niondeklassarna Linnea Niklasson och Edith Karlsson får tips från Peder Rannemalm när de lagar hamburgare i miniformat. Foto: Ossian Mathiasson

  • Blivande nior lärde sig mer om restaurangyrket

    Salwa Alla och Faisal Shokran steker schnitzlar till middagen med fyra rätter.

  • Blivande nior lärde sig mer om restaurangyrket

    Filip Pettersson jobbar med efterrätten och får hjälp av en lärare.

Blivande nior lärde sig mer om restaurangyrket

Det kan kännas långt kvar till gymnasieval för de blivande niondeklassarna.
Under den sista veckan på sommarlovet har många elever valt att testa på två av Vimmerby gymnasiums yrkesprogram.

Annons:

För allra första gången väljer Vimmerby gymnasium att satsa på restaurangkollen, en chans för de som börjar nian till hösten på Astrid Lindgrens skola eller Vimarskolan att få mer kunskap om vad restaurangyrket innebär och fungerar.

I flera års tid har gymnasieskolan haft teknikkoll och syftet är att de vill öka intresset för yrkesprogrammen. 

Åtta nior lär sig mer om yrket

Det är sammanlagt åtta elever som nappade på erbjudandet att hänga på restaurangskolan under deras sista sommarlovsvecka. 

– Jag sökte hit för att ha något att göra under sommarlovet samtidigt som jag vill lära mig att laga bättre mat, säger Faisal Shokran, som börjar nionde klass på Vimarskolan nästa vecka.

Steffan Witterdal, en av lärarna på restaurang- och livsmedelsprogrammet, berättar att det är sex elever som börjar på restaurangskolan i höst och antalet sökande elever har sjunkit de senaste åren. 

– Ja, tyvärr. Men sånt kan vända snabbt. Restaurangkollen är ett steg i vårt sätt att marknadsföra oss och visa att vi finns. Eleverna har varit jätteduktig och det är imponerande att det är så lugnt med tanke på att de är blivande nior, säger Steffan Witterdal.

"Kan bli så mycket mer"

I februari är det dags för eleverna att välja vilket program de vill gå på gymnasiet och Witterdal hoppas att restaurangkollen hjälper till. 

– Får vi ett par av de som är här samtidigt som de pratar med sina kompisar så får vi kanske upp sökandet till programmet. Det är en ständig jakt för oss att få fler sökande och restaurangbranschen skriker efter arbetskraft, säger han. 

Många tror kanske att kock är det enda man kan bli efter utbildningen men det stämmer inte. 

– Man kan bli så mycket mer än bara kock. Utbildningen är grunden för att bli personlig tränare, dietist och matskribent med mera.

Studiebesök på ALV 

På fredagsförmiddagen tillagar de åtta niondeklassarna en fyrarättersmiddag där Linnea Niklasson och Edith Karlsson gör minihamburgare, bröd, picklad rödlök och coleslaw. 

– Det går rätt så bra och det är roligt att laga mat. Jag är med för att se om det är en utbildning för mig, säger Linnea Niklasson. 

Under veckans gång har eleverna lagat en del mat, bland annat lasagne och pizza, och varit på studiebesök i köket på Astrid Lindgrens Värld. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt