Annons:

Landstinget kritiseras efter sen diagnos – patient avled

Landstinget får hård kritik av Inspektionen för vård och omsorg. Foto: Pixabay/Genrebild

Landstinget kritiseras efter sen diagnos – patient avled

Landstinget i Kalmar län får kritik för brister i vården efter att en patient fått en sen cancerdiagnos och avlidit. Under ett halvår träffade patienten fem olika läkare på Ankarsrums hälsocentral.

Annons:

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har granskat fallet och konstaterar att Landstinget ”inte tillgodosett patientens behov av trygghet, kontinuitet och säkerhet vid återkommande kontakter med Ankarsrums hälsocentral för smärta och avvikande levervärden”.

IVO anser att Landstinget vidtagit åtgärder för att förbättra kontinuiteten och anser inte att varje enskild läkares hantering av ärendet var felaktig.

Patienten sökte vård flera gånger mellan februari och september 2017. Under den perioden hade hen återkommande kontakt med fem olika läkare. De läkare patienten träffade var hyrläkare och den ansvarige läkaren var timanställd.

Har brutit mot lagens krav

IVO pekar ut att bristerna i kontinuitet är orsaken till att diagnosen dröjde och den palliativa vården sattes in i ett sent skede. ”Vidare har det faktum att ansvarig läkare inte var i tjänst hela tiden fördröjt utredningen av patientens tillstånd”, skriver IVO i sin utredning och konstaterar att landstinget brutit på hälso- och sjukvårdslagen.

Däremot anser man inte att de berörda läkarna brutit mot patientsäkerhetslagen och att deras enskilda bedömningar varit relevanta.

Landstinget har redovisat åtgärder som ska stärka tillgängligheten till läkare och kontinuiteten. Ingen part har yttrat sig om IVO:s beslut.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt