Annons:

Starkt delårsbokslut för VEMAB – går mot mångmiljonvinst

VEMAB går mot mångmiljonvinst, berättar vd:n Torbjörn Swahn. Foto: Simon Henriksson

Starkt delårsbokslut för VEMAB – går mot mångmiljonvinst

Återigen har Vimmerby Energi- och Miljö AB ett starkt delårsbokslut. Prognosen för helåret pekar mot knappt 15 miljoner kronor i överskott.
– Delårsbokslutet är inte det högsta, men inte långt därifrån, säger VEMAB:s vd Torbjörn Swahn.

Annons:

Det ser ut att bli ett nytt bra år för det kommunala bolaget Vimmerby Energi- och Miljö AB. Prognosen för helåret pekar mot 14,9 miljoner kronor i överskott för VEMAB.

– Vi ökar vår omsättning i stort. Det beror inte så mycket på grund av höjda taxor förutom eltaxan. Det är bättre värde på utsläppsrätter, elcertifikat och elpriser än vi är vana vid. När det gäller likviditeten har vi god likviditet och tittar tillsammans med övriga i finansgruppen på hur vi balanserar hela kommunens likviditet, säger vd:n Torbjörn Swahn. 

Delårsbokslutet efter åtta månader är inte det högsta någonsin, men inte långt därifrån, säger VEMAB:s vd.

– Sedan är inte alla siffror för fibernätet inräknat, men det kommer senare. När vi budgeterar vill vi ha en resultatnivå som ligger på mellan 15 och 17 miljoner kronor. Det finns en sund ekonomi i företaget.

Mycket investeringar på gång

Hittills i år har VEMAB investerat nio miljoner kronor. Fram till 2025 finns det betydligt mer investeringar planerade. 

– Vi jobbar med en långsiktig plan där vi i snitt kommer investera 50 miljoner kronor. Det kommer komma både toppar och dalar, men räknar med det i snitt.

Några nya lån ska inte behöva tas upp.

– Vi räknar med att klara det inom befintlig låneram. Vi amorterar på befintliga lån, hanterar avskrivningar enligt plan och återför en del av resultatet till bolaget förutom utdelningen enligt ägardirektiven.

"Var kaos"

Totalt arbetar 50 personer på VEMAB.

– Vi har haft personalomsättning under tiden vi har kraftsamlat och gjort nyrekryteringar. Vi ser att omsättningen på personalsidan ökar, man är mer rörlig numera.

En annan viktig fråga är förstås att undvika ett nytt sopkaos nästa sommar.

– Det var kaos i kundservice, men det blev bättre och vi har ett intensivt förbättringsarbete för att det ska bli ännu bättre. Avvikelserna har sjunkit och vår förhoppning är givetvis att det ska bli ännu bättre inför nästa sommar.

När det gäller fibern är man över 1 000 anslutningar.

– Vi bygger där det finns möjlighet till enkel anslutning, det handlar framför allt om Vimarhemslägenheter. I och med att vi har passerat 1 000 privata anslutningar går det lite åt rätt håll, men vi kan inte skryta för mycket. Våra kollegor siktar på 1 000 anslutningar om året.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt