Annons:

Därför spår VEMAB sämre vinst än väntat 2017

Torbjörn Swahn spår sämre vinst än väntat för VEMAB 2017. Foto: Simon Henriksson

Därför spår VEMAB sämre vinst än väntat 2017

Vimmerby Energi- och Miljö AB har budgeterat med ett överskott på 19 miljoner kronor. Efter delårsbokslutet har VEMAB sänkt resultatprognosen till 13 miljoner kronor.
– Vi har fått dra ned tanken kring resultatet. Det beror på låga elpriser och låga intäkter på elcertifikaten, säger Torbjörn Swahn, vd på VEMAB.

Annons:

Ifjol gjorde Vimmerby Energi- och Miljö AB en vinst efter finansiella poster på drygt 15 miljoner kronor och gav en utdelning till moderbolaget, Vimmerby kommun, på maximala fem miljoner kronor. VEMAB:s resultat var en markant förbättring jämfört med 2015 – då vinsten var knappt fyra miljoner kronor. 

Inför året trodde man att det skulle gå ännu bättre och prognosen för helåret hamnade på ett överskott på 19 miljoner kronor. 

Mer än halvvägs in på året har den prognosen fått sänkas. Precis som man förutspådde redan i årsredovisningen beror det på låga elpriser och ett drastiskt sjunkande pris på elcertifikat.

– I vårt delårsbokslut för januari till april sänktes resultatprognosen för koncernen på helår från 19 miljoner kronor till blygsamma 13 miljoner kronor. Det är elpriset och elcertifikatsdelen som gör att det går sämre, det sticker ut och det är det som gör att vi inte ser ut att nå upp till budget, säger Torbjörn Swahn, vd på VEMAB. 

"Inga större överraskningar"

I övrigt går det mesta som förväntat. 

– Det var inga större överraskningar, de normala verksamheterna rullar på som det ska. Det blir inte så stor variation i elnät, VA och renhållning. Det var varmt över vintern i början av året och det är som sagt elpriset och elcertifikatsdelen som gör att det går något sämre, säger Swahn. 

Claes Wetterström (M), ordförande i VEMAB, menar att hösten blir helt avgörande för VEMAB:s resultat.

– Det ser ganska hyfsat ut. Allt beror på hösten, hur det går med fjärrvärmen och sådär. April var lite kallare, så det är ganska svårt att förutspå hur det ska bli.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt