Annons:

Kommunalrådet om uppgörelsen:

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) har inga åsikter kring uppgörelsen om Vimarhem.

Kommunalrådet om uppgörelsen: "Har inga synpunkter på den"

Vimarhems vd Jan Erixon slutar i januari nästa år. Enligt ett pressmeddelande från Vimarhem ville Erixon själv sluta – ändå får han ett avgångsvederlag.
– Det är en uppgörelse mellan styrelsen och Jan. Jag har inga synpunkter på det, säger kommunalrådet Tomas Peterson (M).

Annons:

Vimarhems mångårige vd Jan Erixon får 18 månadslöner för att sluta i bolaget. Detta trots att det enligt ett pressmeddelande från Vimarhem är han själv som vill sluta. 

– Det där är en fråga för styrelsen och för bolaget. Det är Jans ställningstagande och inte mycket jag vill kommentera. Nu är styrelsens uppgift att rekrytera en vd och det går vi vidare med, säger Tomas Peterson (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Om det är han själv som begärt att lämna, varför får han ett avgångsvederlag? 

– Det är en uppgörelse mellan styrelsen och Jan som jag inte kan kommentera.

Hur ser du som kommunalråd på att man sluter en sådan uppgörelse med en person som vill sluta?

– Det finns olika skäl till att man vill göra upplgörelser, jag har ingen synpunkt på det.

Hur tror du att skattebetalarna ser på det här?

– Det är inte vanligt att man gör så, men det är upp till styrelsen att motivera det på ett bra sätt så att skattebetalarna förhoppningsvis förstår det.

"Var väl dramatiskt"

Ex-kommunalrådet Micael Glennfalk (M) ville byta ut Jan Erixon redan 2017. Det fick han inget gehör för då.

– Det tyckte jag var väl dramatiskt. Jan har skött bolaget på ett bra sätt, det har varit en god ekonomi och en stabilitet i bolaget. Jag har egentligen inga synpunkter på honom som vd. Han kan vara lite knepig att föra dialog med och han har mycket egna åsikter, men vi är alla olika människor.

På vilket sätt har han varit knepig att föra dialog med?

– Jag kanske inte ska säga knepig, men han kan ha ganska bestämda åsikter. Ibland har han haft åsikter som går tvärtemot vad vi tycker från kommunförvaltningsbolaget.

Är det positivt för kommunen att Vimarhem får en ny vd?

– Det går inte att bedöma. Det blir viktigt att rekrytera en vd som är duktig och kompetent. Det kan bli bra med nya krafter och nya tankar in i verksamheten.

Vi har sökt Jan Erixon, kommundirektören Carolina Leijonram och styrelseledamoten Magnus Danlid (C), som hänvisar frågor till ordförande Michael Svensson. Ingela Nilsson Nachtweij (C), tillträdande kommunalråd, hänvisar alla frågor till majoriteten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt