Annons:

Erixon har tillåtits jobba hemifrån:

Vimarhems vd Jan Erixon har fått större frihet efter att avtalet om hans framtid fattades. Foto: Simon Henriksson

Erixon har tillåtits jobba hemifrån: "Ännu mer flytande nu"

Uppgörelsen mellan Vimarhem och Jan Erixon har väckt frågor och kritik. Vd:n har tillåtits att delvis jobba hemifrån under den sista tiden – men det har han också fått göra tidigare.
– Som vd äger han sin egen tid, säger Michael Svensson (S).

Annons:

Det avtal som Vimarhems styrelse och mångåriga vd:n Jan Erixon kommit överens om ger Jan Erixon 18 månadslöner i avgångsvederlag och kostar det kommunala bostadsbolaget över två miljoner kronor.

Erixon hade ett avtal som gav honom 32 månadslöner i fallskärm om han skulle bli uppsagd – men i det här fallet har det varit han själv som känt sig trött och velat sluta. Ändå får han 18 månadslöner för att sluta som vd efter en förhandling.

Michael Svensson (S), ordförande i Vimarhem, tycker att det har saknats förståelse för uppgörelsen.

– Jag kan förstå att man instinktivt reagerar, att man inte är insatt i frågan och spontant blir förbannad. Det kan jag förstå. Men om man sitter i den här situationen så måste man ta ett beslut. Rätt eller fel, döma eller inte döma – nu har det här beslutet tagits, säger han.

Men han har inte lämnat in någon skriftlig avskedsansökan?

– Nej, det avtal som har slutits mellan Jan och styrelsen är det som gäller.

Hur ser du på att Jan Erixon hade ett avtal om 32 månadslöner?

– Jag kan tycka att det var rätt långt. Det är ett bra avtal för vd:n, det är det. Men jag tycker inte heller att det får vara för kort tid. Sätter man tolv månader kanske vd:n inte vågar eller törs säga något och blir en ja-sägare i stället. Vd:n blir rädd för att kickas och det är inte heller bra. 32 månader kanske var i ytterkanten, men 24 månader kanske är vad man ska ligga på.

24 månadslöner för en vd i ett kommunalt bolag är rimligt?

– Det kan jag tycka. Annars kanske inte vd:n törs ta några beslut som är kontroversiella. En vd måste kunna känna sig trygg för att fatta svåra beslut.

Har ni varit rädda för att han ska vara kvar i bolaget utan att göra ett bra jobb?

– Det har jag redan kommenterat tidigare. Jag har sagt det jag har sagt.

"Äger sin egen tid"

Jan Erixon fungerar fortfarande som vd för Vimarhem en tid, men han har fått mer frihet efter att avtalet signerades av båda parter. Men även tidigare har Jan Erixon kunnat sitta hemma och jobba.

– Det stämmer. I överenskommelsen mellan honom och mig har han haft tillåtelse att jobba hemifrån på fredagar. Det har vi varit överens om och nu är det ännu mer flytande tills han slutar.

Så han har varit hemma på fredagar?

– Ja, det har han varit. 

Hur har ni kunnat säkerställa att han har gjort det han ska?

– Som vd äger man sin egen tid. Det är svårt att peta i vad han ska göra. Han har också alltid varit tillgänglig på telefon och har jobbat via datorn hemifrån. Att man jobbar hemifrån är ju inte något unikt.

Michael Svensson (S) säger att Erixon inte har haft någon milersättning från hemmet till arbetsplatsen i Vimmerby, men att han har haft tjänstebil. I övrigt vill han inte kommentera några andra frågor om uppgörelsen.

– Det finns inte mer att älta. Jag har sagt det jag har sagt och har inga fler kommentarer om det.

Fotnot: Att den här artikeln har dröjt beror på att vi inte har lyckats nå Michael Svensson tidigare. Vi har inte heller lyckats nå honom i samband med styrelsens jävanklagelser gentemot kommunalrådet Helen Nilsson. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt