Annons:

Nazistledaren i Småland åtalas för hets mot folkgrupp

Den småländska nazistledaren Magnus Wardmo åtalas för hets mot folkgrupp.

Nazistledaren i Småland åtalas för hets mot folkgrupp

Nazististiska Nordiska Motståndsrörelsen ledare i Småland, Magnus Wardmo, åtalas för hets mot folkgrupp. Det var i februari som Wardmo ska ha skrikit "Hell seger" efter ett polisförhör i Jönköping.

Annons:

Det var i februari i år som runt 40 nazister från den våldsbejakande organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, samlades i Jönköping för en icke tillståndsgiven demonstration. Nazisterna stod med flaggor i centrala Jönköping och delade ut flygblad.

Polisen förhörde Magnus Wardmo, nästeschef för NMR i Småland, som enligt Polisen ska ha varit den som arrangerat demonstrationen. Då försökte flera medlemmar i organisationen tränga sig in i trapphuset där förhöret hölls, enligt Jönköpings-Posten.

En person greps i samband med det för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Skrek "Hell seger"

Efter förhöret ska Magnus Wardmo, enligt förundersökningen, gått ut i ett parkeringshus och skrikit "Hell seger", en översättning av nazisternas slagord sieg heil.

Ett 40-tal nazister ska då ha svarat med Hell seger.

Wardmo förnekar brottsmisstankarna om hets mot folkgrupp, men vägrar i övrigt att svara på förhörsledarens frågor.

Var i Vimmerby

I somras var Magnus Wardmo med och, enligt en videoinspelning, gick in i en prideflagga under Almedalen. Två män från NMR åtalades för händelsen nyligen.

Tidigare i höst stod också Magnus Wardmo, tillsammans med andra medlemmar ur NMR, utanför Astrid Lindgrens skola i Vimmerby. Nazisterna hade en banderoll med texten "Vit ungdom – gå ihop och slå tillbaka". 

Dagens Vimmerbys reporter blev nekad en intervju och ombads att "dra åt helvete" av Magnus Wardmo.

Magnus Wardmo var på 90-talet aktiv i Sverigedemokraterna och var sedan distriktsledare i Svenskarnas parti. Wardmo var med och startade upp NMR:s avdelning i Småland förra året. 

Han har flera fängelsestraff bakom sig för bland annat grova våldsbrott. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt