Annons:

Så ser arbetslösheten ut i Vimmerby

Foto: Arbetsförmedlingen

Så ser arbetslösheten ut i Vimmerby

Arbetslösheten ökar lite generellt, för ungdomar och för utrikesfödda i Vimmerby kommun. Jämfört med för ett år sedan är det dock en minskning rakt över.
Under oktober månad fick 53 personer arbete i kommunen.

Annons:

Det visar Arbetsförmedlingens månadsstatistik för oktober månad. Den totala arbetslösheten i Vimmerby är 6,9 procent. Det är en ökning med 0,2 procentenheter jämfört med september, men en minskning med 0,7 procentenheter jämfört med oktober förra året. 

Vimmerby ligger på snittet för rikets arbetslöshet och under länets snitt på 7,7 procent. Vimmerby tillhör de kommuner med lägst arbetslöshet i Kalmar län. I grannkommunerna Hultsfred och Västervik är arbetslösheten 11,4 procent respektive 7,0 procent procent.

I oktober var det sammanlagt 526 personer som saknade arbete i Vimmerby. Vid samma tidpunkt förra året var det drygt 50 fler. Det var elva fler som stod utan jobb i oktober jämfört med september. 

Inte ens var tionde ung utan jobb

Vimmerby ligger fortsatt mycket lågt när det gäller ungdomsarbetslösheten och har lägst ungdomsarbetslöshet i hela länet. Inte ens var tionde ungdom i Vimmerby saknar arbete eller sysselsättning. Jämfört med september, då det var 8,3 procent, har arbetslösheten bland unga ökat med 0,7 procentenheter. Om man jämfört med september förra året är det en minskning med 2,5 procentenheter för personer upp till 25 år.

I riket är ungdomsarbetslösheten 8,9 procent och i länet som helhet 10,5. I Västervik ligger arbetslösheten bland unga på 11,4 procent och i Hultsfred 13,3 procent.

Ökar något

För första gången på länge ökar arbetslösheten bland utrikesfödda något i Vimmerby. Totalt är det 35,6 procent som står utanför arbetsmarknaden. Minskningen mot för ett år sedan är drygt fyra procentenheter – men det är en ökning med 0,7 procentenheter gentemot september månad. 22 utrikesfödda fick jobb under oktober. 

Snittet i riket är 20,1 procent bland utrikesfödda och i länet 31 procent. I Hultsfred är det 41,3 procent och i Västervik 32,1 procent. 

Sammanlagt fick 53 personer arbete i Vimmerby kommun under oktober månad. Arbetsförmedlingen fick in 212 lediga jobb. 

Av dem som saknar arbete är det 139 som varit utan i två år eller mer.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt