Annons:

Nu ska han främja läsandet bland unga:

Fredrik Thalin ska främja läsandet bland unga i kommunen.

Nu ska han främja läsandet bland unga: "Ett stort privilegium"

Nu ska Fredrik Thalin främja läsandet bland de allra yngsta i kommunen. Han har projektanställts på biblioteket i Vimmerby.
– Det ska bli jättekul och jätteutmanande, säger han inför sitt nya uppdrag.

Annons:

Fredrik Thalin har gjort sig känd bland allmänheten i Vimmerby som skådespelare på Astrid Lindgrens Värld. Han har också verkat som konferencier och moderator, bland annat på Vimmerbygalan och Allsången i Storebro, de senaste åren. 

Nu har han dock hittat en mer fast arbetsplats. Fredrik Thalin har fått den nya tjänsten projektsamordnare på biblioteket. Han ska hålla sagostunder för barn på biblioteken i Vimmerby, Storebro och Södra Vi. 

– Jag såg annonsen för jobbet och kände att det här vill jag verkligen göra, det här brinner jag för. Det är en ny utmaning och något helt nytt för mig att jobba i ett projekt som är långsiktigt med ett tydligt mål och syfte. Uppgiften jag har är att få barn tillsammans med föräldrarna att läsa mer. Jag ska också tillgängliggöra biblioteket mer och få folk att veta att det finns, säger Fredrik Thalin. 

Den första sagostunden hålls på biblioteket i Vimmerby på tisdagen.

– Det känns jättekul och jätteutmanande. Det är ett stort privilegium.

"Vill avdramatisera bilden"

De närmaste elva månaderna ska han nu främja läslusten bland barn mellan noll och sex år i kommunen.

– Jag har suttit på tjänsten i två veckor och börjar komma igång nu. Jag ska ha massa olika aktiviteter på biblioteket och försöka hitta nya grepp för att locka hit barn och deras föräldrar. Det handlar om allt från sagostunder, sångstunder, frågesport och skattjakt. Jag vill försöka avdramatisera bibblan också.

Men han kommer också ha mycket uppsökande verksamhet. Det blir besök på alla förskolor i hela kommunen.

– Både i förskoleklass, förskolan och på mödrahälsovården. Det blir väldigt brett, det är stor skillnad på någon som är ett halvår och någon som är sex år. Det gäller att hitta ingången för alla, det är stor skillnad på en treåring och en femåring också. Jag kommer lite utanför boxen, det känns roligt, men jag är inte ensam. Jag har otroliga bollplank på bibblan. Alla som jobbar här i huset är experter på sitt område, säger han och fortsätter:

– På något sätt är jag ödmjuk inför det här. Pedagogerna där ute är också experter på det här, så det handlar om att mötas och bli ett komplement till den vanliga verksamheten. I min drömvärld blir det här något som alla tycker är superkul. Jag hoppas vi alla kan dra nytta av varandra. 

"Mycket Astrid Lindgren"

Vad som händer efter projekttiden är oklart.

– Vi får se om man upptäcker att det här var bra och vilket behov som finns. Det finns en chans att det kan förlängas, säger Fredrik Thalin.

Blir det mycket Astrid Lindgren?

– Det kan det nog bli, det ligger naturligt för oss förstås. Jag har läst så mycket jag bara kan och det finns väldigt mycket kvalitativ barnlitteratur. Men Astrid är i en klass för sig förstås. 

Troligtvis blir det dock inslag av annan kultur också.

– Högläsning kommer vara extremt viktigt, men jag tänker att jag kommer blanda in olika former av teater och dramatik också. Det finns alla möjligheter att det här kan bli något bra. Jag ser gärna att man kommer in med tips och tankar. Jag är ingen expert, så man ska inte vara rädd för att höra av sig. Allt jag får till mig är värdefullt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt