Annons:

  • Lokala skogsägare känner stark optimism

    Martin Sundström, LRF Konsult, och Marianne Gunnarsson, Vimmerby Sparbank, presenterade Skogsbarometern hos skogsägarna Fredrik och Carina Sandberg, som bor i Lådingsfall utanför Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson

  • Lokala skogsägare känner stark optimism

Lokala skogsägare känner stark optimism

Sex av tio skogsägare ser ljust på sin lönsamhet och att man ser det som en god och långsiktig investering.
Fredrik och Carina Sandberg från Lådingsfall utanför Vimmerby gillar livet på landet och kan rada upp många fördelar.
– Det finns inget mer avstressande än att vara i skogen. Jag tänker inte på något annat, säger Fredrik Sandberg.

Annons:

Svenska skogsägare har pekat på många anledningar som gör att de ser ljust på framtiden och det visar Skogsbarometern från LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna. 

Det är 750 slumpvis utvalda skogsägare som har intervjuats om sin syn på den befintliga skogsmarknaden, framtiden och förväntningar på konjunkturen. 

Det man ser tydligt i sammanställningen är att det finns en fortsatt stark optimism bland landets skogsägare där sex av tio skogsägare skulle köpa ner skog om de hade en miljon kronor att investera.

Ser det som en långsiktig investering

De ser skogen som en långsiktig investering och tack vare stigande priser på framför massaved och ökad efterfrågan är skogskonjunkturen god. 

– Nästan hälften av de tillfrågade skogsägarna svarar att hårda värden som god långsiktig investering eller god löpande avkastning betyder mest i deras skogsägande. Det är det som måste finnas i en näringsverksamhet, man måste ha en acceptabel avkastning och en tro på sin långsiktiga investering. Jag tycker att det känns bra att tron och en optimistisk framtidstro finns hos skogsägarna, säger Martin Sundström på LRF Konsult.  

Skuldsättningen är kvar på låga nivåer då 56 procent av skogsägarna inte har några lån alls på sin skogsfastighet. 

På frågan om vad skogsägarna tror är skogens främsta användningsområde i framtiden är det jakt och rekreation som får flest antal svar. 

– Det är många som har skog för jakten och att bara få vara i sin skog och ha den känslan, säger Sundström. 

Har haft gården i elva år

Just rekreationen och den biten är extra viktig för Fredrik och Carina Sandberg, sim bedriver skogsbruk i Lådingsfall strax utanför Vimmerby. 

Familjen förvärvade gården 2007 och har därefter köpt till mer mark vid flera tillfällen. 

– Jag brukar säga att jag sköter barnens skog då jag inte kommer få så stor nytta av den här skogen. Jobbet som man gör med röjning och gallring är för framtiden, jag ser det som träning. Att gå till skogen med röjsåg eller motorsåg är något som jag behöver då jag har ett stillasittande yrke. Man kan inte tänka på något annat när man röjer i skogen och det finns inget mer avstressande än att vara i skogen, säger Fredrik Sandberg. 

Att vara ute  och jobba i skogen är ren njutning för honom. 

– Jag är rätt noggrann av mig och känner glädje när jag röjer iordning ett område som har sett igenvuxet ut innan en gallring. 

Vill köpa till mer skog

Fredrik och Carina har två döttrar, elva respektive åtta år, som förhoppningsvis ska fatta tycke för skogsbruk och vilja driva det vidare i framtiden om de känner för det. 

– Båda tjejerna säger att de gillar att bo här och uppskattar att se djur dagligen, säger Carina Sandberg. 

Fredrik Sandberg fyller i:

– Man vill intala sig att barnen blir mer harmoniska av att bo så här än att bo i en central storstad. 

Innan paret flyttade till Lådingsfall bodde Fredrik och Carina centralt i Vimmerby och deras dröm har hela tiden varit om att bo på landet och äga skog. 

– Det är inte lätt att möjligheten till att köpa ett sånt ställe. Vi hade mycket tur och det var en ren tillfällighet. Vi hade 26 hektar skog när vi kom hit och nu har vi drygt 100 hektar skog. Vår förhoppning är att köpa till mer skog här omkring, säger Fredrik Sandberg. 

"Pengar styr mycket"

Det finns dock ett problem som han ser tydligt och är öppen med. 

– Pengar styr mycket av marknaden just nu. Jag sköter min skog, tar bort vindfällor, barkborreträd, röjer och ser efter vägar så att det ser bra ut. Tyvärr kan vi inte köpa så mycket mer skog, då det kommer investerare med stora kapital som bara äger skogen. De är aldrig där utan skickar ut en skogsmaskin som planterar. Jag vill också köpa mer skog men det är så många gånger som man inte får chansen. 

Hur ser du på framtiden?

– Om jag tittar på utvecklingen sedan 2007 så har den varit enorm, det finns inte många aktier som har haft den avkastningen. Jag har en jättepositiv känsla och rekreationen som man får med sig på köpet är viktig. När skogsbeståndet är mindre så driver man det som en hobby, sen kommer det till en gräns där man köper till mer och driver det mer som ett företag. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt