Annons:

Länets sjukhus topprankas – ännu en gång

Västerviks sjukhus ligger i toppen ännu ett år. Foto: Jakob Karlsson

Länets sjukhus topprankas – ännu en gång

Länets sjukhus håller toppklass i Sverige. Det visar den årliga rankingen som utses av branschtidningen Dagens Medicin ännu en gång.
För femte gången har Oskarshamns sjukhus utsetts till "Bästa sjukhus".

Annons:

Redan första året som Dagens Medicin gjorde rankningen avseende 2012 hamnade Oskarshamn sjukhus som etta i klassen mindre sjukhus i landet. Sedan dess har man nått förstaplatsen också 2014, 2015, 2016 och nu för 2018. 2017 kom man på tredje plats, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

Det är i det senaste numret av Dagens Medicin som kommer ut i dag som ”Bästa sjukhus” för 2018 utses i tre olika klasser: universitetssjukhus, mellanstora sjukhus med förlossningsverksamhet och mindre sjukhus utan förlossning. 

Dagens Medin rankar landets sjukhus utifrån en rad olika parametrar. Allra tyngst väger medicinsk kvalitet. Även hur sjukhuset klarar vårdgarantin, patientenkäter, väntetider på akuten, vårdplatsläget, ekonomi, förekomst av trycksår och personalens följsamhet till kläd- och hygienrutiner vägs in.

Den främsta anledningen till Oskarshamns sjukhus topplacering är höga resultat när det gäller kvalitetsmått för ortopedin och strokevården, samt patienternas svar i den nationella patientenkäten.

Västervik på pallplats

När det gäller patientnöjdhet är man etta i landet, i den tunga medicinkategorin fyra och när det gäller ortopedi trea i landet. Till detta kommer en kraftig förbättring när det gäller att förebygga trycksår där sjukhuset gått från plats 15 till en fjärde plats. Det har bidragit till att sjukhuset nu har återtagit förstaplatsen bland landets mindre sjukhus.

– Det är fantastiskt roligt att sjukhuset får det här priset för femte gången, det är en bekräftelse på all den kraft och vilja som finns hos våra medarbetare att göra ett bra jobb med bästa möjliga kvalitet för våra patienter. När vi tappade vår topplacering i förra mätningen sporrade det oss till förbättringar. Nu ser vi resultatet, säger sjukhuschef Birgitta Hjalmarsson.

Västerviks sjukhus, som de två senaste åren utsetts till "Bästa sjukhus" i mellanstora sjukhusklassen tar en pallplats. Sjukhuset i Västervik rankas trea 2018.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt