Annons:

Fredrik och hans bror är entusiaster av Melodifestivalen:

Fredrik Jonsson och hans bror är entusiaster av Melodifestivalen och Eurovision.

Fredrik och hans bror är entusiaster av Melodifestivalen: "Årets höjdpunkt"

Många svenskar bänkar sig när det är dags för Melodifestivalen. Fredrik Jonsson och hans bror Marcus är några av de mest entusiastiska – och är medlemmar i Melodifestivalklubben.
– Det är årets höjdpunkt, säger Fredrik Jonsson.

Annons:

I kväll är det dags för den första deltävlingen av Melodifestivalen 2019 i Göteborg. En som är extra taggad och laddad är Vimmerbybon Fredrik Jonsson. Han och hans bror Marcus är stora fantaster av Melodifestivalen – även om Eurovision Song Contest är det som intresserar dem mest.

– Vi har alltid kollat på det. De har berättat hemma för oss att när vår lillebror Joakim föddes så var det final i Eurovision. Mamma och pappa hade flyttat ifrån varandra och vi var egentligen hos mamma, men då åkte vi till pappa för att se Eurovision. Då var vi åtta år gamla, säger Fredrik Jonsson.

Intresset har hängt med sedan dess och blivit allt större med åren. De senaste fem, sex åren har de försökt att hänga med i så många olika länders uttagningar som möjligt.

– Det är årets höjdpunkt. Man lever med låtarna från nu och fram till finalen. Det har börjat släppas några nu, fyra länder har hittills valt sina representanter. Det började med Albanien på julafton och så har det fortsatt. Förra helgen satt vi och såg Frankrikes uttagning, men det var inte rätt låt som vann. 

Varför är ni så intresserade av det här?

– Det är väldigt varierad musik och spännande för det mesta, säger Fredrik som lägger ungefär 20 timmar i veckan på Eurovision.

"Vill inte förstöra illusionen"

Bland favoritländerna, som de oftast tycker har bra artister och låtar, är Frankrike, Luxemburg, Cypern, Albanien och Australien.

– Man har ju olika favoriter varje år, men de brukar vara bra. 

Hittills har det inte blivit något besök på Eurovision. 

– Vi får se om det blir det. Man vill inte förstöra illusionen heller.

Vilka är de bästa låtarna genom tiderna i Eurovision?

– Joy Fleming för Tyskland 1975 är nog den jag tycker är bäst just nu. Israel från 2005 är en annan favorit. Av de svenska vinnarna är Hero med Charlotte Perrelli en favorit.

Håller ni på Sverige i Eurovision eller är ni inte särskilt patriotiska då?

– Nej, vi är inte särskilt så. Det handlar om de låtar vi tycker är bäst. Sverige har skickat många tråkiga låtar de senaste åren. 

Hur reagerar andra på ert stora intresse?

– Det är lite olika reaktioner.

"Ska bli roligt"

Men intresset är förstås även stort när det gäller Melodifestivalen. Väntan på årets första deltävling har varit stor.

– Det ska bli riktigt roligt. Det ser intressant ut i år, det är många starka bidrag. Anna Bergendahl är modig som ställer upp igen, hon åkte ju ut i semifinalen i Eurovision och det är enda gången det har hänt med det nuvarande systemet. En stor för mig annars är Wiktoria, men hon har en lite svagare låt i år. Samtidigt är det ett riktigt fint nummer, så det kan bli häftigt.

På lördagskvällen sitter Fredrik Jonsson redo i soffan, men de nöjer sig oftast inte med det.

– Vi brukar åka på en eller två deltävlingar varje år. I år ska vi åka på Andra chansen. Man hoppas lite att någon av ens favoriter ska komma dit.

Dessutom är de medlemmar i Melodifestivalklubben, som är en del av ett stort nätverk i Europa.

– Där har man träffat många med samma intresse. Varje höst är det en stor träff och vi har varit i Malmö, Karlstad, Umeå och Eskilstuna. Det brukar vara mellan 120 och 180 som är på det. Vi har varit på det fyra gånger och varit med i klubben i fem år. Sedan är det en träff på våren mellan Melodifestivalen och Eurovision också. 

När det gäller den första deltävlingen har Fredrik Jonsson ett experttips att dela med sig av.

– Anna Bergendahl och Nano går direkt till final. Wiktoria och Zeana feat Anis Don Demina går till andra chansen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt