Annons:

Allvarligt läge för grundvattnet – så kan du hjälpa till

Det är fortsatt ett mycket allvarligt läge för grundvattnet i Vimmerby kommun.

Allvarligt läge för grundvattnet – så kan du hjälpa till

Grundvattennivåerna är fortfarande oroväckande låga. VEMAB tittar efter nya vattentäkter, men det viktigaste nu är att ha vattenbesparingstänket, säger VA-chefen Emma Jonsson.
– Allmänt handlar det om att se över sina vanor och tänka sig för, säger hon.

Annons:

De senaste somrarna har Vimmerbyborna tvingats lära sig att leva med bevattingsförbud. Det råder också stor risk att det ska bli ett förbud i sommar igen. Anledningen är att nivåerna på grundvattnet fortfarande är oroväckande låga.

– Innan jul hade det inte skett någon jättehöjning av nivåerna om man säger så. Vi får definitivt säga att det finns risk för bevattningsförbud. Vi har upplevt något annat än vi är vana vid de senaste åren. Tidigare när vi har pratat om klimatförändringar har det handlat om översvämningsrisker och skyfall, men att vi till och med så här långt norrut skulle uppleva torka som i somras, det har vi inte sett innan och ingen som riktigt har pratat om förrän de senaste åren, säger Vimmerby Energi- och Miljö AB:s VA-chef Emma Jonsson.

Nivåerna är bättre än 2016 som är det värsta året historiskt sett.

– Det var det lägsta vi någonsin har haft och det jämför vi mycket med. Vi har inte sett hur det kommer återhämta sig under vintern i år, men det gick upp mycket under vintern förra året och även 2016 med de snömängderna. Men det är svårt att säga resultatet än.

"Älskar snö och kallt"

Det bästa för grundvattnet är "lagom tråkväder med blask och regn, mest hela tiden", säger Emma Jonsson.

– Jag älskar snö och kallt, men för grundvattnet ska det helst inte vara det. Blir det käle på det också, så vore det inte bra.

Hur oroade är ni?

– Vi försöker se allvarligt på det och vad vi kan göra med fördelning från olika vattentäkter. Vi följer utvecklingen kontinuerligt och utreder om vi kan ta ur mer och hur det ser ut på de befintliga vi har. Kommunen har en vattenförsörjningsplan som vi jobbar efter och där är Skillingarum nästa steg som vi utreder.

Vilka andra områden ser ni också som potentiella?

– Vi har kikat mycket på Södra Vi och om kan öka uttaget där vi tar vatten i dag eller om vi kan hitta fler täkter. 

Mycket man kan göra

Det finns dock mycket man som kommuninvånare kan göra. Emma Jonsson har flera tips att dela med sig av.

– Det viktigaste är att ha vattenbesparingstänket hela tiden. Hur använder man vattnet och vad behöver man ha rent dricksvatten till? Vad kan man ta annat vatten till? Att samla in vatten är bra, att ha snålsparanden kranar och munstycken är bra. Har man snålspolande duschmunstycken kan man spara 25-30 procent där, säger VA-chefen och fortsätter:

– Allmänt handlar det om att se över sina vanor, att inte låta kranen stå och rinna och tänka sig för.

VEMAB var väldigt nöjda med hur Vimmerbyborna skötte sig i somras.

– Det visar att det går att göra något om man tänker till. Får man in det i det naturliga beteendet är det jättebra. Det kan handla om att vattna blommorna med det gamla vattenglaset i stället för att hälla ut det eller använda den halvfulla träningsvattenflaskan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt