Annons:

Vården i länet hyllas igen:

Vården i länet hyllas igen. Foto: Jakob Karlsson

Vården i länet hyllas igen: "Medarbetarna gör det fantastiskt"

Befolkningen i Kalmar län har fortfarande väldigt högt förtroende för hälso- och sjukvården. Det framgår av Hälso- och sjukvårdsbarometern 2018.

Annons:

72 procent av de tillfrågade länsborna svarade i enkäten att de hade ett högt förtroende för hälso- och sjukvården i länet som helhet. Siffran för hela riket var 61 procent.

79 procent av de tillfrågade har förtroende för sjukhusen i Kalmar län. Region Kalmar län hamnar också på andra plats på frågan om förtroendet för hälsocentralerna inom primärvården.

De boende i länet är också bland de mest nöjda när det gäller tillgången till vård. 87 procent instämmer i påstående om de har den hälso- och sjukvård de behöver. När det gäller om det är rimliga väntetider till hälsocentralerna rankas Kalmar län högst i landet och till sjukhusen för besök eller behandling näst högst.

Ökat förtroende

De tillfrågade i Kalmar län är också bland dem i landet som i störst omfattning anser att vården ges på lika villkor, det vill säga att behovet avgör och inget annat.

Förtroendet för 1177 har ökat kraftigt. 

Däremot har allmänhetens förtroende för 1177 Vårdguiden på telefon minskat och Kalmar län har halkat ned bland landets regioner. Det är framför allt tillgängligheten som lyfts fram som förklaring till ett lägre förtroende.

– Överlag är det imponerande resultat. År efter år har vi väldigt höga förtroendesiffror. Särskilt roligt är ökningen när det gäller 1177.se och e-tjänsterna. När det gäller 1177 Vårdguiden på telefon har vi problem med långa väntetider. Det är något vi måste komma till rätta med och vi jobbar intensivt med att förbättra tillgängligheten, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson.

1 000 personer som är 18 år eller äldre har svarat i Kalmar län under april till maj förra året och under oktober till november. Sammanlagt fick de besvara 14 frågor.

– Det är känns förstås väldigt positivt. Att invånarna ger sjukvården höga betyg betyder mycket. Det visar att våra medarbetare gör ett fantastiskt bra arbete, säger Anders Henriksson (S), regionstyrelsens ordförande.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt