Annons:

  • Han tar över chefsjobbet i Vimmerby – på obestämd tid
  • Han tar över chefsjobbet i Vimmerby – på obestämd tid

    Kommundirektören Carolina Leijonram är nöjd med lösningen.

Han tar över chefsjobbet i Vimmerby – på obestämd tid

Vimmerby kommun köper in tjänsten som räddningschef av Västerviks kommun tillfälligt. Det innebär att Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef i grannkommunen, blir chef även i Vimmerby.
– Det ger oss tid att utreda frågan och hitta den bästa lösningen, säger kommundirektören Carolina Leijonram.

Annons:

I januari avslöjade vi att räddningschefen Stefan Larsson sagt upp sig. Bakgrunden är en oenighet med kommunledningen om hur räddningstjänsten ska utvecklas framåt. Stefan Larsson vill titta mot Jönkpings län – medan kommunledningen vill samarbeta inom hemlänet Kalmar.

– Vi var inte förvånade över att Stefan Larsson blickade mot Jönköpings län eftersom det finns en välrenommerad samverkan mellan flera räddningstjänster där. Man har haft ett gott rykte och en fungerande samverkan under många. Men vi tillhör ändå Kalmar län och måste veta plus och minus med de båda alternativen, säger kommundirektören Carolina Leijonram, som berättar att man också diskuterat med Länsstyrelsen:

– Det har tagits fram underlag och den sammanlagda bilden gjorde att det stod klart för oss att vi är med i Kalmar län och behöver vara med i Kalmar län. Samtidigt är det tydligt, inte minst efter skogsbränderna i Västmanland, att länet inte räcker till i alla lägen och att vi då kan komma att samarbeta med både Jönköpings och Östergötlands län vid större händelser. Det gäller i större utsträckning de nya kraven på kommunernas krisberedskap och civilt försvar, inte bara räddningstjänsten. Ingen kommun klarar sitt uppdrag om vi inte samarbetar. 

"Tillfällig lösning"

Vimmerby kommun började då titta sig omkring och tog kontakt med Västerviks kommun. Anledningen är att en lösning behöver hittas när Stefan Larsson slutar i mitten av april. 

– I Västerviks kommun har man jobbat så här i många år och vi träffade dem för tre veckor sedan. Den dragningen vi fick då var intressant och gav oss en helhetsbild av hur de arbetar med säkerhets- och trygghetsorganisationer. Där står man på många ben och där räddningstjänsten är en viktig funktion.

Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef i Västervik, besökte kommunstyrelsen på tisdagen och presenterade sin organisationen. Efter det tog kommunstyrelsen beslut om att ge ett uppdrag till kommundirektören Carolina Leijonram att ta fram ett avtal för att köpa räddningschefstjänsten av grannkommunen.

– Det är en tillfällig lösning som ger oss att tid att utreda den här frågan i lugn och ro för att hitta den bästa lösningen på lång sikt. Det händer väldigt snabbt och mycket när någon säger upp sig och då måste man ta det försiktigt och se över vilken profil vi söker. Vi ska gå till botten med hur behovet ser ut och det här är en lång process. Det här ger oss rådrum och möjlighet att utreda frågan långsiktigt, säger Leijonram.

"Öppen och flexibel"

Det finns inget bestämt kring hur länge den tillfälliga lösningen ska pågå. Det är inte heller klart hur mycket tid Joakim Jansson kommer lägga i Vimmerby.

– Han ska gå hem och prata med sin ledning, men han är öppen och flexibel och erbjuder oss det här. Det känns väldigt bra att han gör det, säger Leijonram, som nu ska ta fram ett avtal.

Marie Nicholson, vice ordförande i kommunstyrelsen, säger så här:

– Vi är i ett förändringsskede och har mycket att vinna på att göra det här tillsammans, säger hon.

Räddningstjänstpersonalen informerades tidigt på onsdagen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt