Annons:

Hyresförhandlingen klar – så mycket höjs hyrorna i Vimmerby

Vimarhem och Hyresgästföreningen har kommit överens. Hyrorna höjs med i genomsnitt 2,05 procent.
Det motsvarar en höjning på drygt 1 400 kronor för en genomsnittlig trerumslägenhet på ett år.

Annons:

Det kommunala bostadsbolaget Vimarhem AB och Hyresgästföreningen har blivit överens om de nya hyrorna i Vimmerby, som börjar gälla från och med den 1 april. 

Avtalet är ettårigt och hyrorna höjs med 2,05 procent i genomsnitt. Kvadratmeterpriset höjs med 18,75 kronor per år. 

Höjningen motsvarar drygt 1 400 kronor för en genomsnittlig trerumslägenhet i Vimarhems bestånd. Vimarhem hade yrkat på ytterligare en procents höjning, men fick ge sig efter förhandlingar med Hyresgästföreningen.

– Det här blev en medelväg. Vi hade tyckt att vi hade underhållskostnader och andra kostnader för att det skulle motivera en något större höjning, men Hyresgästföreningen har sina argument för att höjningen ska bli så liten som möjligt. Vi landade i något som båda kunde vara överens om, säger Magnus Danlid (C), ordförande i Vimarhem.

"En normal nivå"

Tidigare hade parterna ett tvåårigt avtal och 2018 var höjningen 0,65 procent. Årets innan var det 0,7 procent.

– Vissa bostadsbolag ligger på den här nivån och vissa ligger lägre 2019. Jag skulle säga att vi ligger på en ganska normal nivå och tittar vi tillbaka så är snittet för de tre senaste åren 0,73 procent. Det tyckte vi var förhållandevis lågt och lägre än en hel del andra bostadsbolag. Slår man ut det här över de här åren blir vår höjning inte högre än för någon annan.

Vimarhem har även förhandlat fram hyran på äldreboendet Granen. Även där blir det 2,05 procent i snitt.

Den genomsnittliga höjningen i landet blev 1,75 procent, enligt Hyresgästföreningens statistik. Det är den högsta höjningen sedan 2013 för kommunala bostadsbolag.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt