Annons:

LARMEN BESVARADES INTE – HÄNDELSERNA UTREDS

Kommunen utreder två händelser inom äldreomsorgen. Foto: Genrebild/Pixabay

LARMEN BESVARADES INTE – HÄNDELSERNA UTREDS

Kommunen har inlett en utredning sedan två larm inom äldreomsorgen inte besvarats. Karin Holmgren, verksamhetschef ser allvarligt på händelserna.

Annons:

– Socialförvaltningen utreder två allvarliga händelser på ett av våra vård- och omsorgsboenden. De handlar om att det finns larm från de boende som inte besvarats nattetid. Genom en kontroll i larmsystemet märkte vi att det finns larm som inte besvarats. Det är två brukare som drabbats. Vi har även kollat larmloggar under övriga dygnet. Sådan kontroll görs återkommande i verksamheten och kan också, som i detta fall, göras om det finns en särskild anledning, säger Karin Holmgren i ett pressmeddelande. 

"Av yttersta vikt"

Händelserna utreds i enlighet med Lex Sarah. Utifrån utredningens resultat tar socialförvaltningen ställning till om en lex Sarah anmälan ska göras till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Syftet med lex Sarah är att grundligt utreda händelserna, att hitta orsaker och att genomföra åtgärder för att komma tillrätta med orsakerna till missförhållandet. Lex Sarah handlar inte om att peka ut enskilda individer, eller att finna en syndabock det handlar om att kvalitetssäkra verksamheten, säger Hanna Alsér.

Anhöriga till de två brukare som är berörda av händelserna har informerats.

– Det är av yttersta vikt att fastställa de bakomliggande orsakerna till att detta kunnat inträffa. De åtgärder som behöver vidtas kan se olika ut beroende på vad man kommer fram till är orsaken till händelserna.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt