Annons:

  • Nu får Mellangården nytt liv:

    Fredrik Isaksson och Calle Lindgren har renoverat Mellangården i Bullerbyn. Foton: Simon Henriksson

  • Nu får Mellangården nytt liv:

Nu får Mellangården nytt liv: "Ska bli så gammal känsla som möjligt"

Efter ett enormt intresse blev det familjen Lundberg, med pappa Anton och mamma Magdalena, som kom över Mellangården i Bullerbyn. Nu sker stora renoveringar och det klassiska huset ska bli mer tidstypiskt igen.
– Det är ett fantastiskt ställe, säger Anton Lundberg.

Annons:

När vi besöker Mellangården – platsen där Astrid Lindgrens pappa Samuel August växte upp – har det gått många år sedan Lasse Hallströms Barnen i Bullerbynfilmerna spelades in i mitten av 80-talet.

Nu vill de nya ägarna, Anton och Magdalena Lundberg, att filmkänslan åter ska råda. Fredrik Isaksson, som själv är en av ägarna till Södergården, har tillsammans med Calle Lindgren renoverat fastigheten för att återfå den där genuina känslan.

– Vi har bytt tak, stockväggar, hyvlat fram gammaldags pärlspont och lagt nytt trägolv. Allt är lokalproducerat. Vi har gjort i ordning spisen, köket och hallen. Det ska bli mer tidsenligt, säger Fredrik Isaksson, som också är glad att projektet hamnade lokalt.

– Det är jätteroligt att vi fick göra det här. Tanken är att det ska bli en upplevelse att bo i Bullerbyn och det är skoj att det var en barnfamilj som tog hem det. Vi håller på med Södergården också och renoverar, men det är lite mer i mån av tid. Det finns lite planer där också. Vi har hållit på här i en dryg månad och det har gått bra.

Vore det roligt om alla tre husen blev mer enhetliga?

– Ja, det vore jättekul. Min morfar köpte Södergården 1957 och det har gått ett tag sedan dess. 

"Kul att bevara gamla hus"

Calle Lindgren tycker att projektet är jätteroligt.

– Att bevara gamla hus är kul. Det är roligt att någon vill bevara det gamla på det här sättet.

Husen är från 1700-talet och området lockar förstås en mängd turister varje år.

– Det är privat område och jag tycker att det respekteras. Det vore kul att satsa ännu mer på turism, men vi får se hur det blir, säger Fredrik Isaksson.

Anton Lundberg och hans familj spenderade julen i Mellangården, vilket förstås var en idyllisk upplevelse.

– De har gjort ett jättebra jobb med renoveringen och att få till den här känslan som vi ville åt. Intresset var ju enormt för huset först och det spreds väldigt mycket. Alla svenska medier och många tyska skrev om det, så vi trodde aldrig att vi skulle kunna få det här. Vi blev förvånade över att Astrid Lindgrens Värld inte köpte det, de kunde ju ha bjudit mycket mer än oss, säger han.

"Fantastiskt ställe"

När huset var ute till försäljning första gången stoppades det snabbt då Astrid Lindgrens Värld ansökte hos Kammarkollegiet om att få ärva fastigheten. ALV fick dock nej på sin ansökan och Mellangården kom ut på marknaden en andra gång. Till slut såldes det för en miljon över utgångspriset.

– Det är ett fantastiskt ställe och vi är jätteglada att vi fick det. Vi bor i lägenhet i Stockholm och jobbar i centrala Stockholm, så det här är något helt annat. Vi kommer spendera mycket tid där själva också. Det är ju bara högsäsong under fyra månader när ALV har öppet.

Familjens tanke är att göra Mellangården till en upplevelse och hyra ut det. 

– Det ska handla mer om upplevelsen av att ha bott i Bullerbyn. Det kanske inte är värt att bo i veckor, men korta stunder absolut. Det är ju jättemånga turister som kommer förbi Bullerbyn varje år och framför allt väldigt mycket tyskar. Det är kul att låta andra få uppleva det här.

Klart i maj

Tanken är att allt ska vara klart i mitten av maj. 

– I framtiden skulle vi gärna hitta på en massa mer av den här Bullerbynupplevelsen. Vi får se hur det blir, men det finns tankar på att fortsätta renovera. Det kan handla om att göra en bastu eller fixa internet. Det finns mycket att fixa, säger Anton Lundberg.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt