Annons:

Myndigheten vill ta bort förbudet mot grillning

MSB vill att det ska vara tillåtet att grilla hemma på tomten även vid eldningsförbud. Foto: Pixabay/Genrebild

Myndigheten vill ta bort förbudet mot grillning

Förra sommaren införde flera länsstyrelsen, däribland Kalmar län, ett totalt eldningsförbud – vilket bland annat innebar stopp för grillning i privata trädgårdar. Nu anser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att förbuden gick för långt.
– Att grilla på en altan innebär ingen risk för att det ska leda till omfattande skogsbränder, säger Patrik Perbeck på MSB till SR.

Annons:

Förra årets rekordvärme orsakade flera mycket allvarliga skogsbränder i landet. Kalmar län var ett av de län som drabbades av flest länder, men samtliga kunde hanteras relativt snabbt.

Länsstyrelsen införde totalt eldningsförbud, vilket innebar att privata villaägare förbjöds att grilla på altanen. Nu har MSB tittat på eldningsförbuden och kommit fram till att de inte följt lagens intentioner.

– Man kan säga att eldningsförbuden kanske var i sin natur lite för omfattande och innebar att det var för stora inskränkningar i förhållande till vad lagstiftningens intentioner och syften är, säger Patrik Perbeck till SR. 

"Är inte en sådan"

Det finns inget samband mellan stora skogsbränder och grillning på privata villatomter.

– Det finns ett antal typhändelser som kanske orsakar det här bränderna, men grillning i villaträdgårdar är inte en sådan.

MSB ska nu ta fram nya riktlinjer för landets länsstyrelser.

– I det tittar vi på och förtydligar intentionerna i lagstiftningen och vilka möjligheter till begränsningar som finns. Att grilla på en altan innebär ingen risk för att det ska leda till omfattande skogsbränder och är därför en åtgärd som inte omfattas av eldningsförbud i framtiden.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt