Annons:

Myndigheten: Grillförbudet var onödigt –

Foto: Pixabay

Myndigheten: Grillförbudet var onödigt – "Kan tycka att det var befogat då"

Förra sommaren infördes grillförbud i många kommuner. Ett onödigt förbud, menar MSB.
– Jag kan tycka att det var befogat när det var så pass höga värden, säger Ola Ståhlgren, räddningschef i beredskap.

Annons:

Sommaren 2018 var extrem på många sätt. Skogs- och gräsbränderna hopade sig och räddningstjänsterna gick på knäna. 

Ett tag var brandrisken så hög att ett grillförbud infördes i flera kommuner i Sverige, däribland i samtliga kommuner i Kalmar län. Dåvarande riskdagsledamoten från länet, Jörgen Andersson (M), totalsågade förbudet och har nu fått stöd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Nyligen riktade MSB kritik mot grillförbudet.

– Att grilla på en altan innebär inte någon risk för omfattande skogsbränder så därför bör det inte omfattas av eldningsförbud i framtiden, sa då Patrik Perbeck, chef för enheten för brand och olycksförebyggande arbete på MSB till P4 Östergötland.

"Svår fråga"

Myndigheten anser att förbuden var onödiga och arbetar nu med att ta fram nya riktlinjer kring eldningsförbud. I somras hade MSB uppmanat att skärpa det aktuella eldningsförbudet.

– Det är en svår fråga. Det går att tolka det hela på olika sätt. Egen tomt kan vara en sommarstuga som är väldigt nära skog och mark. Är det betongunderlag och man har full kontroll är det en annan sak och då kan man göra det på egen tomt förstås. Allt beror på hur man tolkar just det att elda på egen tomt, säger Ola Ståhlgren, räddningschef i beredskap i Vimmerby.

Var det ett överdrivet förbud?

– Då var det väldigt höga värden. Jag kan tycka att det var så pass höga värden och att det då var befogat. Det kan också tolkas, man har olika tomter. Det handlar om förutsättningarna också för att grilla eller elda på egen tomt.

Osannolikt med nytt förbud

Att det ska bli ett liknande förbud i sommar är osannolikt.

– Det är MSB som gått ut med de här riktlinjerna och nu ska vi länsgemensamt prata ihop oss om vad vi tycker. Vi har inte kommit så långt än, men däremot tror jag inte att det blir så. Sköter man det på ett bra sätt vid normalgrillning på egen tomt är det statistiskt ingen större risk och det håller jag med om. Vi får se vad som händer, det kommer diskuteras vidare med hela länet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt