Annons:

Kommunens advokater: Vökbys talan är preskriberad

Vökby Bredband kräver ett skadestånd på 6,8 miljoner kronor från det kommunala bolaget Vimmerby Fibernät AB. Nyligen lämnade kommunen in sin syn på saken – och man bestrider stämningsansökan i sin helhet.

Annons:

Det var i början av året som Vökby Bredband AB lämnade in en stämningsansökan mot Vimmerby Fibernät AB (tidigare Vimmerby Industrifastigheter AB). Anledningen är den upphandling av tjänsteoperatör som bolaget gjorde i september 2014.

Vökby Bredband var ensamt om att lämna anbud i den upphandling som först gjordes, och Vimmerby Fibernät AB valde därför att avbryta upphandlingen. Istället gjorde man upp med företaget Zitius utan annonserad upphandling. För det förfarandet kräver Vökby Bredband 6,8 miljoner.

”Är preskriberat”

Kommunen har anlitat advokatforman Morris AB i Göteborg och man bestrider kravet i sin helhet. Advokaterna hänvisar till de argument som tidigare lyfts fram av personal på Itsam som genomförde upphandlingen och det handlar främst om att LOU inte gäller vid tilldelning av tjänstekoncessionskontrakt.

Om tingsrätten gör en annan bedömning på den punkten hävdar advokaterna att Vökbys talan redan är preskriberad då stämningsansökan lämnades in mer än ett år efter att kontraktet med Zitius skrevs.

Kommunens ombud anser inte heller att Vökby har lidit skada av VIFAB:s agerande. Svaromålet ska nu skickas till Vökby för yttrande. När målet når ett avslut är oklart.

– Uppskattningsvis tar det ett antal månader innan vi kallar till muntlig förberedelse, säger Jakob Sermark vid Kalmar tingsrätt. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt