Annons:

Peterson: ”Kommunen har inte brutit avtalet”

Kommunalrådet Tomas Peterson anser att kommunen har hållit sina löften. Foto: Jakob Karlsson

Peterson: ”Kommunen har inte brutit avtalet”

Besvikelsen i Rumskulla byalag är stor sedan man upplever att kommunen svikit ett muntligt avtal – och flera fastigheter med skriftliga fiberavtal blir utan fiber. Kommunalrådet Tomas Peterson (M) menar att kommunen gjort rätt för sig.
– Vi beklagar naturligtvis att byalaget känner sig lurat, säger Tomas Peterson.

Annons:

 

I en intervju med Dagens Vimmerby riktar Rumskulla byalags Claes Henckel hård kritik mot Vimmerby kommun. Henckel menar att kommunen brutit ett muntligt avtal med byalaget – som nu tvingas ställa in grävningen av en sträcka för fibrering av fyra fastigheter som haft skriftligt avtal och redan 2015 betalat in handpenning på 15 000 kronor.

Varken nuvarande kommunalrådet Tomas Peterson eller dåvarande kommunalrådet Micael Glennfalk anser att kommunen brutit någon överenskommelse.

– Vi anser oss inte ha brutit överenskommelsen. Det kan finnas fastigheter som gjort intresseanmälningar men på grund av kommunens investeringsstopp sommaren 2015 inte fått fiber. Det gäller såväl på landsbygden som i staden. Kommunen avser inte heller avsätta nya investeringsmedel i budget 2018 för fiberinvesteringar, skriver Peterson i ett mejl.

”Byggde på ömsesidigt förtroende”

Enligt Peterson har det funnits tre olika överenskommelser mellan kommunen och Rumskulla byalag – men ingen av dem har reglerats skriftligt.

– Med Rumskulla byalag finns det i enlighet med byalagsmodellen överenskommelser som byggde på ömsesidigt förtroende, där byalagen stod för grävning, kontakterna och faktureringen av sina medlemmar medan kommunen stod för allt material men också för projektering, fibrering, blåsning, svetsning, installation och slutligen inmätning. Vimmerby kommun beslutade om ett infrastrukturprogram, där stamfibern skulle gå. Ett antal byalag gick i bräschen och ville få fiber utbyggt. Inga skriftliga överenskommelser gjordes då. För framtiden kommer ingen fiberututbyggnad att ske annat än att det finns skriftlig beställning gjord mellan beställande part (kommun, byalag, enskild) och utförande part.

Gjordes överenskommelsen med tjänstemän på Itsam eller politiker i Vimmerby kommun?

– Fiberutbyggnaden är en kommunal angelägenhet. Det innebär att överenskommelser alltid har haft kommunal uppbackning.

”Ska ha stor eloge”

I ett inledande skede fanns det 70 intresseanmälningar för fiber i Rumskulla.

– Rumskulla byalag ska ha en stor eloge hur man lyckats bra med antalet anslutningar. Från början fanns det ett 70-tal intressenter medan det i slutarbetet har nått i storleksordningen 130 anslutna kunder.

För Rumskulla menar Peterson att det gjordes två särskilda överenskommelser.

– Den ena berodde på att tänkt väg för stamfibernät behövde ändras och stamnätet nådde inte till byn Kåremåla som det ursprungligen var tänkt. Vägvalet var för bergigt och vattensjukt. Fibervägen in till Rumskulla tog en annan sträckning och kommunen tog kostnaden för byalagets byggnation inifrån Rumskulla och ut till Kåremåla. Byalaget kunde ansluta kunder till nätet via den sträckningen. 

– Den andra överenskommelsen handlade om stamsträckan från Rumskulla till byn Snararp, där byalaget och kommunen kom överens om att fördela kostnaden enligt principen 60-40. Stamsträckan skulle kommunen ha byggt, men byalaget hade möjlighet att göra detta till en lägre kostnad och kunde även utmed denna sträckning från Rumskulla och till Snararp ansluta kunder. Kommunen har stått för allt material enligt byalagsmodellen men har också betalat entreprenören för 60 procent av grävkostnaden. Vimmerby fiber har behandlat alla byalag lika och vi anser oss därmed inte ha brutit några överenskommelser. 

Hur ser ni på att byalaget känner sig lurat och att kommunen sviker överenskommelsen?

– Vi anser oss inte ha brutit överenskommelsen. Vi beklagar naturligtvis att byalaget känner sig lurat. Kommunen har genom Vimmerby Energi och Miljö AB anställt en person att hålla i dessa kontakter mellan byalag och kommun. Vi stärker därmed möjligheterna till bra dialog.

Kommunen har satsat 2,88 miljoner för fibreringen i Rumskulla. Att satsa mer för att fixa fibreringen till de sista fastigheterna är inte aktuellt.

– Kommunen avser inte heller avsätta nya investeringsmedel i budget 2018 för fiberinvesteringar. 

Fotnot: Itsam har hänvisat alla frågor i ärendet till Tomas Peterson. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt