Annons:

Barbro Wendén på Virserums konsthall (mitten) fick besök av riksdagsledamöterna Tomas Kronståhl och Laila Naraghi. Foto: Ossian Mathiasson

Riksdagsledamöter på besök i Virserum: "Kultur ska finnas i hela landet"

Socialdemokraternas riksdagsledamöter Laila Naraghi och Tomas Kronståhl besökte Virserums konsthall på onsdagen.
– Kultur ska finnas i hela landet och för alla människor som bor i Sverige, säger Laila Naraghi under dagens besök.

Annons:

Det var riksdagsledamoten Laila Naraghi som kontaktade konsthallschefen Barbro Wenden för att få till ett besök och fick ett positivt svar. I dag kom hon dit tillsammans med en annan lokal riksdagsledamot, Tomas Kronståhl, och de fick se verksamheten och de pågående utställningarna.

– Jag är imponerad av verksamheten och har velat komma hit under lång tid. Konsthallen är fantastisk, både som verksamhet och inspiration, och är ett exempel på hur man kan nå olika grupper med sin verksamhet, säger Laila Naraghi.

"Överraskad på ett positivt sätt"

Tomas Kronståhl besökte också konsthallen för första gången och var positivt överraskad när han hade fått sig en rundvandring bland all konst och kultur. 

– Det har alltid varit träfokus i Virserum, det är häftigt för Småland och för vårt land. Det är hållbarhet och äkthet av den bästa kvalitén. Jag är väldigt överraskad på ett positiv sätt. Jag kan bara beklaga att jag inte har varit här tio år tidigare, säger Tomas Kronståhl. 

I dag är Sverige ett av världens mest urbaniserade länder och det ser Kronståhl som bekymmersamt. 

– Vi lever i en urbanisering som är helt otrolig. Politiken försöker prata om landsbygdspolitik där vi vill att hela landet ska leva. Här ser man att det är ett fundamentalt tankefel i vårt land som gör att vi inte får till det. Allt utgår från staden och det är fel, säger Kronståhl och fortsätter:

– Statens närvaro ska finns där den behövs som mest och där det inte finns någon konkurrens från näringslivet. Rikspolitiken har sagt att hela landet ska leva. 

"Långt att åka till Virserum"

Laila Naraghi ser ett stort värde i att kultur och konst finns tillgängligt för alla människor och på alla platser. 

– När man talar om landsbygden så ska man prata om utbildning, lanthandel, myndighetsnärvaro men vi får inte glömma kulturen. Människor som bor på landsbygden måste ha samma möjligheter till att kunna få sina bästa stämningars längtan uppfyllda. Det är lika långt från Kalmar till Virserum som det är från Virserum och Kalmar. Det är möjligt att ta sig hit från olika delar av Småland och se den fantastiska konsten och kulturen, säger Laila Naraghi och fortsätter:

– Kultur ska finnas i hela landet och för alla människor som bor i Sverige. Det kan inte vara få förunnat i städerna. I vårt kulturpolitiska program skriver vi att kultur måste finnas överallt och det ska göras satsningar på det. 

Det var just den problematiken som Barbro Wendén lyfte under riksdagsledamöternas besök på konsthallen. 

– Jag har nämnt hur viktigt det är kultur finns i hela landet, att man inom regionen inte bara tänker på kusten utan att man bryr sig om inlandet också. Vi finns till för alla och jobbar med konst även för små barn. Vi har byggt upp ett bra nätverk som gör att vi kan få speciella besök men det är svårt att få ut budskapet om att vi bjuder in till stora seminarium. Många tycker nog att det är långt att åka till Virserum, säger Barbro Wendén. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt