Annons:

  • Patrik Axelsson provsmakar ett hallon och snart kan allmänheten plocka hallon på egen hand i de två odlingstunnlarna. Foto: Ossian Mathiasson

  • Louise Axelsson visar upp mogna hallon i en av odlingstunnlarna.

Inom kort kan du plocka hallon i Axelssons tunnlar

I vanlig ordning råder det full aktivitet på Axelssons i Aby under sommaren. En nyhet för säsongen är att de öppnar upp odlingstunnlarna för självplockning av hallon.
– Det är väldigt nytt för oss, säger Patrik Axelsson, vd på Axelssons i Aby.

Annons:

Axelssons i Aby kände att den gamla gårdsbutiken var för liten och för att ta nästa steg i utvecklingen byggde de en tre gånger så stor gårdsbutik som har varit igång i drygt en månad. 

Vid onsdagens pressträff på gården mellan Mörlunda och Målilla visade Patrik Axelsson upp den nya gårdsbutiken och hade en förhandsvisning av hallonodlingen där självplockning är en ny nyhet för säsongen. 

– Vi hade en liten skörd av hallon i en tunnel förra året men i år har vi två tunnlar med sammanlagt 2 000 kvadratmeter hallon. I år ska det bli ännu mer hallon, säger Patrik Axelsson.

Då kan man plocka hallon

Inom kort, när hallonen har mognat färdigt, öppnar de sina två odlingstunnlar för självplockning. 

– Det blir nog inte förrän i början av nästa vecka men det kan lika gärna bli i veckoslutet. Förhoppningen är att man kan plocka hallon i en dryg månad, säger han och fortsätter:

– De vi pratar med är jättepositiva. Hur mycket de kommer och plockar vet vi inte men intresset för hallon är nytt och självplockning ökar i hela Sverige just nu. 

"Hallonen tar vid"

På gården finns det 20 jordgubbstunnlar och två hallontunnlar och det är tunnlar som täcker över två hektar på gården. På frågan om det går att investera i fler tunnlar kommer Axelssons svar blixtsnabbt. 

– Ja, det är klart att det gör. Det är bara att växa om vi själva vill det. Vi börjar så här och ser hur stort intresset är för hallon. Nu börjar tillgången på jordgubbar minska efter förra veckans topp och det är bra att hallonen tar vid och förlänger säsongen. 

Det finns flera olika odlingar på gården och det handlar om potatis, jordgubbar, sparris, hallon och sötpotatis. 

Vad blir nästa odlingssatsning på gården?

– Ja, det är frågan. Det har vi inte bestämt än. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt