Annons:

Kritik efter nattklubbsbeslut: ”Tar bort konkurrensen”

Inne går bra – inte ute. Efter nya riktlinjer måste Kharma dra in på öppettiderna. Stängning klockan två blir klockan ett i sommar. Foto: Daniel Nestor

Kritik efter nattklubbsbeslut: ”Tar bort konkurrensen”

Vimmerby har två nattklubbar. Kharma mitt inne i centrum och Prime en liten liten bit utanför. Nu har miljö- och byggnadsnämnden beslutat att de två klubbarna måste ha olika öppettider för sina uteserveringar. Det menar Kharmas ägare Christopher Novratidis. – Får de igenom det här är det katastrof, säger han.

Annons:

Bakgrunden är ett beslut i miljö- och byggnadsnämnden fattat i mitten av mars 2016. Då sattes sluttiden för evenemang till 24.00 på vardagar och 01.00 på fredagar och lördagar för evenemang på platser som är omgivna av bostäder.

Dit räknas Christopher Novratidis Kharma. Det gör inte Prime, beläget i Södra Industriområdet, som i stället får ha sin uteservering öppen till 02.00 på fredagar och lördagar.

– Vi ligger 700 meter ifrån varandra och de gör skillnad på oss. Det miljö- och byggnadsnämnden gör är att styra vart folket ska gå ut. De kommer styra folket till Prime. Våra gäster vill inte gå in och sätta sig klockan ett. De vill sitta ute.

”Förstår inte varför”

Beslutet är en del av en harmoniering av riktlinjerna i Vimmerby och Hultsfred.

– De säger att skälet är att folk har klagat, men det är ingen av våra grannar som ser något som helst problem. Tvärtom säger de att det är bättre än någon gång tidigare. Det finns åretruntboende vid Prime också, så jag förstår inte varför de gör skillnad på oss.  

Har ni haft några klagomål?

– Under vår festival Vimmerby Gungar vet jag att det kom två klagomål, men när vi mätte hade vi en decibel på 90 och vi fick ha 110. Sedan vet jag att vi låg för högt några hundra meter ifrån platsen, men vi kan inte sätta upp ett flera hundra meter långt luftstaket. Kan vi inte ha den ljudnivå vi hade då kan vi aldrig arrangera någonting. Då hörs publiken mer än artisten.

”Gästerna är inte boskap”

Under de ordinarie uteserveringskvällarna har Novratidis ingen kännedom om några klagomål.

– Vimmerby Gungar är två dagar om året och då tycker jag att man måste acceptera det om man bor i centrum. På uteservering har vi bakgrundsmusik från två mindre högtalare, men sorlet från gästerna är högre än musiken. Det här handlar om hela Vimmerby. Vill vi att Vimmerby ska blomstra eller att folk ska dra härifrån? Jag kan inte trycka in gästerna som boskap klockan ett. Måste jag det kommer de gå någon annanstans.

Novratidis hoppas att beslutet rivs upp.

– Det är 2016 och det ska vara fri konkurrens. Miljö- och byggnadsnämnden ska inte bestämma vart folk ska gå.

Enligt Linda Carlsson, ägare av Prime, har hon ännu inte fått besked om vilka öppettider Primes uteservering kommer att ha i sommar. I ett sms till DV skriver hon dock att Prime har ansökt om att ha öppet till 02.00 onsdag, fredag och lördag – men ännu inte fått tillstånden. 

Dagens Vimmerby har sökt berörda tjänstemän på miljö- och byggnadsförvaltningen utan att lyckas. 

Fråga

Vad tycker du om nämndens beslut?

Helt rätt. Folk behöver sova i lugn och ro.
Helt fel. Bor man i stan får man räkna med lite rörelse och ljud.
Helt fel. Kharma kan knappast störa de som bor där.
Samma regler borde gälla överallt.
Vet ej.
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt