Annons:

  • Snart öppnar han restaurang med äppeltema:

    Snart öppnar Staffan Samuelsson musteri och restaurang i Djursdala. Foton: Simon Henriksson

  • Snart öppnar han restaurang med äppeltema:
  • Snart öppnar han restaurang med äppeltema:

Snart öppnar han restaurang med äppeltema: "Enorm potential"

Djursdala får snart sin första restaurang. Det är Oxgårdens ägare Staffan Samuelson som utökar verksamheten – redan innan det startat.
– Vi hoppas kunna öppna i höst. Jag ser enorm potential i Djursdala, säger han.

Annons:

Idén till ett musteri hemma i Djursdala fick Staffan Samuelson, som äger och driver Oxgården i Vimmerby, för ett drygt år sedan. 

– I första hand föddes tankarna på ett musteri eftersom vi har frukostkorgar på Oxgården. Vi märkte att folk mer och mer efterfrågade närproducerat. Det har gjort att vi har lagt om ganska mycket och alla mjöl och yoghurt som levereras är närproducerat. Däremot köpte vi in tusentals liter äppeljuice varje år till frukostkorgarna. Då tänkte vi att vi har ju så mycket äpplen här ute, att vi kan musta det själva. Så det var i första hand Oxgårdens gäster som skulle få smaka på musten, säger Staffan Samuelson.

2017 kompletterades gårdens befintliga äppelträd med 150 nya av olika sorter. Inköp av professionella maskiner och ny kunskap krävdes också. Nu är det väldigt nära att musteriet är helt klart. 

Till höstens skörd är tanken att musteriet ska igång kommersiellt och att Vimmerbybor och andra ska kunna åka dit med sina äpplen och åka därifrån med egen äppelmust, som både är pastöriserad och förpackad. 

– Mustmaskinen klarar 200 liter i timmen ungefär. Det är ju väldigt många som bara kör sina äpplen till soptippen och inte ens orkar plocka upp dem. Det var så den här idén föddes, säger Samuelson.

Inte primärt sommarsäsong

Men det stannade inte vid bara ett musteri.

– Jag tycker att det är så himla roligt att ha lite projekt på gång.

Därför får nu också Djursdala sin första restaurang inom kort. 

– Det växte fram kan man säga. Vi bygger ett restaurangkök för att kunna hantera större sällskap och vi vill göra lite mer med våra äpplen. Det kan handla om att man kan fika här eller äta några enklare rätter. Allt kommer att ha ett äppeltema, som äppelpaj eller äppelchutney. Äpple ska vara en röd tråd i allt.

Men det är inte primärt sommarsäsong Samuelson tänker sig.

– Nej, det kan ju vara äppelglögg under adventshelgerna till exempel. Till nästa sommar hoppas vi att det kan bli en del också. Många som är intresserade av naturturism kommer ut till Djursdala på sommaren, så jag ser en enorm potential här ute. Det kan ju vara att man tar en promenad till kyrkan och hämtar sin picknickkorg här först. 

Festvåning

Förhoppningen är att kunna öppna i slutet av augusti eller början av september – om äpplena hunnit mognat då.

– Vi har ju byggt om väldigt mycket här. Först var det bara jordgolv, men nu har vi gjutit en platta, isolerat och höjt taket för att få mer volym. Det ska bli två våningar är tanken, så blir det som en festvåning där man kan ha bröllop, kalas och så vidare. Det blir bardisk också, men själva lokalen ska förstås godkännas först innan vi kan få alkoholtillstånd. Det behöver inte vara så märkvärdigt faktiskt. Det är många såna här ställen, som Ingebo Hagar, som lockar mycket folk.

Kan det skapa några arbetstillfällen?

– I ett första skede kommer vi prova oss fram själva och se hur det landar, men det kan absolut bli säsongsanställningar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt