Annons:

Så mycket höjs lönen för Kommunals medlemmar

Det satt långt inne – men nu har ett treårigt avtal träffats mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och fackförbundet Kommunal. 2016 höjs lönerna med 2,2 procent – och avtalet innehåller även en särskild satsning på undersköterskor. Avtalet berör cirka en halv miljon offentligt anställda.

Annons:

Heléne Fritzon, ordförande för SKL:s förhandslingsdelegation är nöjd med avtalet: 

– Det är mycket positivt att vi efter konstruktiva förhandlingar med Kommunal har enats om ett nytt avtal som löper över hela tre år. Långsiktigheten är ett stort plus för kommuner och landsting, säger hon i ett pressmeddelande. 

Avtalet innehåller även ett särskilt fokus på utveckling. 

– Avtalet har också en tydlig karriärprägel, där utveckling och bidrag till en bättre verksamhet prioriteras, vilket är mycket positivt för både arbetsgivare, medarbetare, brukare och patienter, säger Sten Nordin, vice ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation. 

Undersköterskor premieras

Undersköterskesatsning består av två delar. Dels får hela undersköterskegruppen i snitt 800 kronor mer i månaden under det första avtalsåret. Utöver detta görs en särskild karriärsatsning där var fjärde undersköterska får ytterligare 880 kronor i snitt. Parterna är överens om att undersköterskorna ska prioriteras även 2017 och 2018.

– Jag är glad att vi lyckats möta Kommunal i deras hjärtefråga om en riktad satsning på undersköterskorna. Det är en mycket betydelsefull yrkesgrupp för kommuner och landsting, som har stora rekryteringsbehov de kommande åren, säger Heléne Fritzon.

Parterna är också överens om förenklade uppsägningstider och förändringar i turordningsreglerna. Däremot innehåller inte avtalet några större höjning av lägstalönerna. 

Fler ska jobba heltid

I överenskommelsen tar SKL och Kommunal gemensamma steg mot att fler arbetar heltid i kommuner och landsting. 

– Vi måste ha attraktiva villkor för att säkra kompetensförsörjningen i välfärden. Att fler jobbar heltid är en viktig pusselbit. Många kommuner och landsting har prioriterat heltidsfrågan vilket märks i de senaste årens stora ökning av heltidsarbetet. Nu finns goda förutsättningar för en fortsatt positiv utveckling, säger Heléne Fritzon.

Kommunals avgående ordförande Annlie Nordström kommenterar avtalet så här: 

– Kommunal har i dag träffat ett historiskt avtal för jämställda löner. Arbetsgivaren har förstått att bättre löner behövs för att rekrytera till välfärdsyrkena. Avtalet är också en milstolpe i arbetet för heltidsjobb, säger Annelie Nordström.

– Med det här avtalet bryter vi värdediskrimineringen på svensk arbetsmarknad, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Avtalet gäller en halv miljon kommunalarbetare.

Fakta

AVTALET I DETALJ
  • Avtalet löper från 1 maj 2016 till 30 april 2019
  • Avtalet är värt 2,2 procent under 2016 och ger i snitt 520 kronor till Kommunals yrkesgrupper.
  • Avtalet innehåller en särskild undersköterskesatsning. Hela undersköterskegruppen får i snitt 800 kronor under det första avtalsåret. Utöver detta görs en särskild karriärsatsning där var fjärde undersköterska får ytterligare 880 kronor i snitt.
  • Med den särskilda undersköterskesatsningen inkluderad ger avtalet sammantaget löneökningar på 3 procent. Detta möjliggörs genom värderade vinster för arbetsgivarna kopplat till bland annat längre avtal, lägre uppräkning av lägstlönerna och förenklade turordningsregler.
  • År 2017 och 2018 får Kommunal löneökningar i nivå med märket. För undersköterskorna görs en fortsatt prioritering på 180 kr 2017 respektive 150 kr 2018. Undersköterskeprioriteringen blir genom lägre ökning av lägstlönerna och andra tillägg kostnadsneutral.
  • Avtalet innehåller flera delar som syftar till ökat heltidsarbete. I avtalets Allmänna bestämmelser slår vi nu fast att tillsvidareanställningar på heltid ska eftersträvas vid nyanställning. Krav ställs också på att arbetsgivaren att ha en plan för hur heltidsarbetet ska öka. De centrala parterna ska arbeta partsgemensamt under fem år för att stötta de lokala parterna.
  • De centrala parterna ska i ett femårigt gemensamt projekt arbeta för ökade karriärmöjligheter för undersköterskor.
  • Genom förändringar i avtalet om arbetslivsintroduktion möjliggörs nu anställningar även inom barn- och fritidsverksamhet och för personer som är äldre än 25 år.
  • Parterna har träffat en överenskommelse om nya turordningsregler.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt