Annons:

Kommunals Lena Rydersten och Lena Kidsten är kritiska till hur heltidsresan införs i Vimmerby kommun. Foto: Jakob Karlsson

Kommunal om kritiken: ”Vi är inte överens om hur det ska införas”

Anställda inom omsorgen är mycket kritiska till sin nya schemaläggning. Facket Kommunal är positiva till det nya kollektivavtalet – men kritiska till hur arbetsgivaren väljer att införa det i verksamheterna.
– Avtalet är jättebra, jag vill att mina barn och barnbarn ska kunna jobba heltid och överleva på sin pension, säger Lena Kidsten.

Annons:

För ett drygt år sedan skrev Kommunal och SKL under ett nytt kollektivavtal om att införa heltid som norm inom Kommunals avtalsområden. Alla deltidsanställda ska få möjlighet att jobba heltid – och alla nya tjänster ska vara heltid.

– Syftet är att fler ska ha en lön och en pension som de kan leva på. För mig har det varit det viktigaste i det här och avtalet är jättebra i sak, det ökar statusen för yrket. Sedan blir det knivigare när vi kommer till hur det här ska genomföras. Det kommer att innebära förändringar för alla, säger Lena Kidsten på Kommunal i Vimmerby. 

”Ingen vill jobba såhär”

Avtalet innebär att schemaläggningen måste göras om och omsorgspersonal har slagit larm i flera kommuner. I Vimmerby är många upprörda och över hundra personer har skrivit på en protestlista.

I Vimmerby innebär förändringen längre dagtjänstgöring, kortare nattpass, tätare helgtjänstgöring och de delade turerna blir kvar.

– Inom tre år ska hela Vimmerby kommun komma hit. På vissa avdelningar är det ingen som vill gå upp i tid, i stället vill man ha kvar det schema vi har. Det kommer också leda till problem med vikarier. Ingen vill jobba så här, så vi kommer stå utan folk. Många säger att de ska söka sig ett annat jobb. Man pratar om att stärka yrket, men det här blir allt annat än attraktivt, säger en av de som DV intervjuade förra veckan.

”Svårt att säga vad som är värst”

Kommunals Lena Kidsten och Lena Rydersten har förståelse för kritiken.

– Vi har full förståelse, det blir en jätteförändring. Kommunal saknar samverkan och dialog i de olika samverkansnivåerna med arbetsgivaren när arbetsgivaren gick från hur förändringen kanske kunde bli och till att arbetsgivaren framförde de faktiska konsekvenserna, menar Rydersten.

Hur ser ni på att dialogen uteblivit?

– Vi måste hela tiden jobba på att bli bättre på dialog och samverkan. Det gäller alla, men det är arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön.  

Vad ser ni som mest allvarligt?

– Frågan så stor att det är svårt att säga vad som är värst. Det är väldigt personbundet och individuellt. Tidigare har man kunnat lagt sina scheman själv och nu blir man styrd. Det tycker man är allvarligt. Det som inte känns bra är att arbetsmiljön blir så påverkad negativt, det är inte bra. 

”Den frågan drev vi hårt”

I de lokala diskussionerna fick Kommunal igenom kravet att varje deltidsanställd ska få testa att jobba heltid i ett års tid.

– Den frågan drev vi hårt och det tycker jag är bra. Sedan är vi inte överens med arbetsgivaren om hur det här ska införas. Det är inte bra när det blir tvång och arbetsgivaren har ett ansvar att ta det här vidare. Jag vet inte var det tar vägen, säger Lena Kidsten.

Vad kunde arbetsgivaren gjorde annorlunda?

– Det är flera saker. Framförallt så har dialogen med arbetsgrupperna fungerat olika bra.

”Då blir det en chock”

Tanken är att förändringen ska genomföras den 1 december.

– När vi får den slutgiltiga schemaläggningen kommer vi granska den och kontrollera om den följer lagen. Gör den det så minskar vårt utrymme att agera.

Varför har det blivit så stora reaktioner tror ni?

– Vi har pratat om heltid en längre tid, men när det kommer ned till en själv så man ser ”oj blev det såhär” och då blir det en chock. Att införa heltid som norm blir en förändring för alla, hela organisationen måste ha en gemensam grund.

”Varit på tapeten sedan 1981”

Kommunal har 900 medlemmar i Vimmerby.

– Klart att kritik har framkommit och man är jättemissnöjd, men alla parter måste jobba med den här frågan tillsammans. Kommunals skyddsombud ska göra riskbedömningar på arbetsplatserna och de kommer ligga till grund för hur vi arbetar framöver. Vår roll är att stötta skyddsombuden, säger Lena Rydersten.

Vad är viktigast att förändra?

– Det är så olika från arbetsplats till arbetsplats så det är svårt att säga.

Hur ser ni på risken att personer slutar?

– Visst finns den risken, men vi måste göra yrket attraktivt och jobba med det här så det blir bra. Det sker inte på en vecka och risken finns att någon väljer att sluta, säger Lena Kidsten.

Känner ni att införandet av heltid som norm är värt det här missnöjet?

– För mig är det självfallet att man ska kunna leva på sin lön. Det här har varit på tapeten sedan 1981 och nu är vi på väg. Inom mer mansdominerade har heltid alltid varit normen. Sedan är det inte okej när arbetsmiljön försämras. Schemana måste vara hållbara.

”En process över flera år”

Kommunals skyddsombud kommer att granska den nya schemaläggningen på varje arbetsplats.

– Vi ska fortsätta jobba och fortsätta prata och diskutera. Dialogen pågår hela tiden och den kommer fortsätta under lång tid. Det som är det väsentliga är att scheman följer lagen. Det här arbetet kommer beröra fler förvaltningar i kommunen och det kommer vara ett arbete som pågår i flera år.

En person i vår artikel säger att Kommunal inte backat upp de anställda. Hur ser ni på det?

– Arbetsgivaren kunde ha infört det här saktare, men jag tror att reaktionerna hade kommit oavsett. Kritik ska man självklart få framföra och ser vi att scheman strider mot lagen eller inte är hållbara så kommer vi agera.

Var kommer den här diskussionen sluta?

– Det vet inte jag. Det här kommer vara en process över flera år.

Fotnot: Här kan du läsa hur Vimmerby kommuns socialförvaltning ser på kritiken. 

Här ger Eva Berglund, ordförande i nämnden, sin syn. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt