Annons:

Han överlevde Förintelsen –

89-åriga Mietek Grocher överlevde Förintelsen. Gratis berättar han om vad som hände judarna under andra världskriget för skolelever och deras föräldrar. Foto: Simon Henriksson

Han överlevde Förintelsen – "Svårt att förlåta"

Mietek Grocher, 89, är en av få som överlevde Förintelsen som fortfarande är i livet. Den polskfödde juden besöker Vimmerby för 14:e gången och i går kväll höll han föreläsning för högstadieelevernas föräldrar. – Jag hatar inte, men har svårt att förlåta, säger han.

Annons:

Få är de människor som med egna ögon såg vad nazisterna gjorde under andra världskriget och fortfarande är i livet. En av dem är 89-åriga Mietek Grocher, som reser runt i Sverige och föreläser för skolelever. Han föreläser också för föräldrar, vilket han gjorde i Vimmerby i går kväll. Under onsdagen föreläser han för Astrid Lindgrens skolans och Vimarskolans elever. 

Det är inte första gången Förintelseöverlevaren Mietek Grocher besöker Vimmerby direkt. Årets besök är det 14:e för den polskfödda juden, som bott i Sverige sedan han befriades från nazisterna vid andra världskrigets slut.

Hans föreläsning är gripande, med många hemska berättelser från vad som skedde i en av de mörkaste episoderna i mänsklighetens historia. 

Själv överlevde Mietek Grocher mirakulöst Förintelsen. När Mietek var tolv år bröt kriget ut och han hamnade sedermera i nio (!) olika koncetrationsläger. Den polska juden förlorade hela sin familj i Förintelsen: mamma, pappa, bror och syster. 

"Hatar inte"

Så vitt Mietek Grocher vet är han den enda juden som lyckats rymma från en gaskammare, när vakten inte såg honom. Han gick med 50 000 andra fångar i en dödsmarch när SS år 1945 evakuerade koncetrationslägren, och var en av blott 20 000 som överlevde. Resten sköts till döds eller svalt ihjäl när de inte längre orkade gå. 

Mietek Grocher beskriver det som "ett mirakel" att han inte dog under nazityskarnas försök att utrota judarna. 

Ibland är han nära till tårar under sin fruktansvärda berättelse, men oftast berättar han med stadig röst om vad som pågick i lägrena. Han berättar om när en liten, tysk pojke satt vid vägen vid krigets slut och Mietek Grocher gav honom hälften av sin chokladkaka, trots att hans föräldrar kunde ha gasat ihjäl hans mamma.

– Jag hatar inte tyskarna, men jag har svårt att förlåta, säger han. 

Bara tio kvar

Mietek Grocher var 17 år vid krigets slut och när han befriats av de allierade kom han till Sverige och Trelleborg. Sedan har Mietek levt fyra år i Köping, resterande del i Västerås och sedan ett par år tillbaka nära barn och barnbarn i Stockholm. 

Han är en av de sista överlevarna som kan lämna vittnesmål om vad som verkligen hände under nazisternas styre. I Sverige finns, förutom Mietek, bara nio överlevare kvar som beskriver vad de har upplevt för andra. Berättelserna lär leva vidare, men snart finns inte människorna som upplevt Förintelsen kvar. 

Det blir aldrig detsamma som när en överlevare berättar. Känslor kan aldrig rekonstrueras, säger Mietek Grocher. 

"Trodde att det var omöjligt"

Sam Månsson är rektor på Astrid Lindgrens skola, som tillsammans med Vimarskolan, ser till att Mietek Grocher besöker Vimmerby. Han berättade om sitt allra första möte med den 89-åriga överlevaren. 

– När Mietek skulle hålla sin första föreläsning här sa jag att vi kunde dela upp klasserna. Alla skulle vara samtidigt, sa han då. Det går inte, svarade jag. Sedan sa han att skulle berätta utan paus i två timmar. Jag trodde att det var omöjligt. Men så genomfördes det och det var knäpptyst under hela föreläsningen, säger Sam Månsson. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt