Annons:

Stort fokus på anhöriga: "Oftast blir det fokus på missbrukaren"

Den här veckan är det den nationella anhörigveckan. Vimmerby kommun uppmärksammar det i morgon kväll i Plenisalen. Då ska flera anhöriggrupper lyftas fram.
– Det uppmärksammas hur det är att vara anhörig till någon med sjukdom eller problematik, säger Sofia Lindblad.

Annons:

I Sverige är det uppskattningsvis var femte person ger anhörigomsorg. Det kan handla om sjukdomar eller om beroende och missbruk. Just gruppen anhöriga hamnar ibland i skymundan.

– Det är en nationell anhörigvecka och det uppmärksammas hur det är att vara anhörig till någon med sjukdom eller problematik. Jag och Sofia kommer att berätta om hur det är att vara anhörig till någon som lever med en beroendesjukdom, säger beroendeenhetens Johan Albertsson.

Träffen är på onsdag kväll i Plenisalen och pågår i två timmar. Bland annat kommer en man föreläsa om hur det är att vårda sin sjuka fru och en pappa som berättar hur det är att vara anhörig till en missbrukare.

– Den stora delen är mörkertalet, personer som inte har tagit steget eller sökt sig till oss. Man säger att cirka tio procent av befolkningen har någon form av missbruk och på en missbrukare går det fem anhöriga, så det är ett stort mörkertal. Som anhörig jobbar man hårt på att lösa situationen utan att få hjälp, säger beroendeenhetens Sofia Lindblad.

– Ofta är det en del av beroendet eller sjukdomen att dölja, det handlar om skam och skuld, men man inte ska dölja. Som anhörig möjliggör man också att missbrukaren kan fortsätta genom döljandet. Man ska våga säga nej och tänka på sig själv, för annars lever man det liv missbrukaren lever, säger Johan Albertsson.

"Drar ett jättestort lass"

Initiativet till anhörigmötet i Vimmerby kommer från anhörigkonsulenten Cecilia Ragnar Karlsson.

– Stort fokus blir ofta på missbrukaren. När vi träffar anhöriga blir det per automatik att namnet på missbrukaren kommer upp, men då är vi noga med att säga att nu handlar det om hur du mår och vad du känner. 

Förhoppningen är att kvällen ska leda till träffar kontinuerligt. I Vimmerby är två anhöriggrupper igång och vill man inte gå i grupp kan man gå individuellt.

– Kanske kan man ha träffar en gång i kvartalet. De anhöriga drar ett jättestort lass och behöver få verktyg för att kunna må bra. Med deras goda vilja och goda intentioner skyddar och möjliggör man missbrukaren. Det handlar dels om att inte känna skuld och skam, men också att ge verktyg för att stärka missbrukaren att komma ur missbruket.

Hur ska man få folk att våga komma till det här?

– Steget kan vara ganska långt men nu är det bredare. Man kan lika gärna komma för att man har en sjuk mormor, ingen vet anledningen. Det här är två timmar med bara fokus på anhöriga och vi hoppas att många kommer.

Varför är det viktigt att anhöriga till sjuka eller beroende träffas?

– Det är jättevärdefullt. Det kan ge ett nytt nätverk att använda sig av och få nytta av. Också känslan av att man inte är ensam, det finns andra här. Det gör nog att skammen och skulden kan försvinna lite.

– Det här är ju en väldigt demokratisk sjukdom, vem som helst kan drabbas. Får du cancer är du ganska utlämnad till sjukvården, men vid missbruk har du stor makt själv, säger Johan Albertsson.

"Effekten är bra"

Sofia och Johan hoppas att även om man inte kommer den här gången så föds kanske en tanke.

– Vi skulle kunna ha betydligt större och fler grupper, för det finns många anhöriga. 

Om man vill komma i kontakt med er, hur gör man då?

– Då kan man ringa till oss behandlare. Våra nummer finns på kommunens hemsida. Man komma individuellt eller gå i grupp. Det är bättre att gå individuellt än att inte gå alls, men just "jag är inte ensam"-effekten är bra. 

De flesta missbrukar alkhol, droger eller spel.

– Spelet är rätt nytt och vi har sett en stor vinst i det här med spelpaus. Det finns fortfarande de som kommer, men det är mer alkohol och droger.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt