Annons:

  • Dags för nya mord i Tjust skärgård

    Kommande vecka släpps Vimmerby-bördige författarens Samuel Karlssons uppföljare till succén Morden på Mörkö. Denna gång tar han livet av dykare i skärgården utanför Västervik. Foto: Privat

  • Dags för nya mord i Tjust skärgård

    Samuel Karlsson beskriver känslan av att få sitt ansikte uppdraget till gigantisk storlek på mediekuben på bokmässan i Göteborg som "absurd".

Dags för nya mord i Tjust skärgård

Nu är det dags för nya mord i Tjust skärgård. Efter succén med boken Morden på Mörkö släpper den Vimmerby-bördige författaren Samuel Karlsson nästa vecka del två i serien. Den här gången tar han bland annat livet av två mystiska dykare.

Annons:

I den första boken om polisinspektör Jessica Jackson i Västervik fick hon överta ett gammalt nedlagt mejeri på den fiktiva ön Mörkö en bit ut i skärgården.

En död man flöt i land på ön, vilket var inledningen på en tät och spännande bladvändare författad av Vimmerby-bördige Samuel Karlsson.

På onsdag släpps uppföljaren till Morden på Mörkö. I mördarens skugga, som boken heter, är del två i en serie om åtminstone fyra böcker.

– Jag håller på och skriver på del tre, och har den fjärde klar i huvudet. Det finns lite planer på vad som kan komma att hända efter det, men idéerna är inte så konkreta än, berättar Samuel Karlsson.

Del två av minst fyra 

I den nya boken får Jessica, som gjort om det gamla mejeriet till microbryggeri, återigen avbryta sin tjänstledighet från polisjobbet. Hennes insatser behövs när två dykare hittas skjutna i sin båt som driver på havet. Vilka är de, vad har de dykt efter och varför har de skjutits?

Parallellt med detta dyker Jessicas pappa Larry, som flyttat till USA, lite oväntat upp på ön.

–  Relationen med honom är inte helt okomplicerad och det ställer till det för henne personligen. Larry, som är konstnär, är inte alls glad över de förändringar som har skett i hemmet – bland annat eldade hon upp hans tavlor i den första boken. Detta är en bihistoria men ändå en stor del av handlingen, berättar Samuel Karlsson.

Hur skulle du beskriva I mördarens skugga?

– Den är lite mer av en modern Agatha Christie-berättelse, den kluriga gåtan där man ska försöka ta reda på vad som har hänt. Lite påt Cluedo-hållet – vem, hur och varför, säger Samuel.
– Livet på ön och de udda karaktärerna finns med även i den här boken, till och med kanske lite starkare än i den första. Sedan är det lite högre tempo i den nya boken. Förlaget tycker den är bättre än den förra, eller om de bara säger så för att vara snälla.

Och då hade du ju ändå stora framgångar med Morden på Mörkö?

 – Ja, det har gått fantastiskt bra med den – både som ljudbok och pappersbok. Det har inneburit ett genombrott för mig som författare, men ställer ju också krav. Tidigare har jag inte brytt mig så mycket om vad folk har tyckt, men nu gäller det ju verkligen att leverera och leva upp till läsarnas förväntningar. Del två måste upplevas som minst lika bra.

Smygrelease på bokmässan

Faktum är att det redan har varit smygrelease av I mördarens skugga.

– Jag har precis varit på bokmässan i Göteborg och där valde vi att smyga ut den lite försiktigt.

Hur var mässan annars?

 – Jag har aldrig fått så mycket respons från läsare eller folk som köpt så mycket böcker. Det var fantastiskt kul.

– Jag hade tre monterframträdanden, och det i Storytels monter var nästan absurt. Det hängde en stor mediekub i taket. Där var det först en jättestor bild på Jan Guillou, sedan Anna Holt och sedan kom jag. När jag fick se det fattade jag inte riktigt vad den där gubben gjorde där, säger Samuel Karlsson och skrattar.

Men om framgångarna håller i sig är det nog bara för grabben från Djursdala-skogarna utanför Vimmerby att vänja sig.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt