Annons:

Mästerkockens coachning gav inspiration:

Den åländske mästerkocken Michael Björklund har gjort ett nytt Vimmerbybesök och flankeras av gymnasielärarna Steffan Witterdal och Peder Rannemalm. Foto: Ossian Mathiasson

Mästerkockens coachning gav inspiration: "Ska tro på sig själva"

Den åländske mästerkocken Michael Björklund har gjort många gästspel i köket på Vimmerby gymnasiums restaurang- och livsmedelsprogram. I veckan gav han Vimmerbys blivande kockar rätt vägledning.
– Jag inspirerar ungdomarna till att vilja vara kvar i branschen, säger han.

Annons:

Att Michael Björklund kommer till Vimmerbys gymnasiums restaurang- och livsmedelsprogram och lagar mat med skolans elever har blivit ett ständigt återkommande inslag. 

I onsdags var han tillbaka för sjunde året i rad och han har totalt tio Vimmerbybesök. 

– Jag har varit här så många gånger och det är alltid så kul att arbeta med unga människor som ska ut i branschen. Det finns flera tidigare Vimmerby-elever som har jobbat på mina restauranger, säger Michael Björklund. 

Vad säger du till de blivande kockarna som snart ska ut i arbetslivet?

– Att det finns hur mycket jobb som helst. Jag förklarar också för ungdomarna att det finns många olika vägar att gå, man kan jobba som kock på förskola, sjukhus, restaurang eller hotell, säger Björklund. 

Viktig dag för eleverna

Björklund har utsetts till Årets kock i både Sverige och Finland och är ett känt ansikte från flera populära tv-program och kokböcker. 

Att han har besökt Vimmerby så många gånger tidigare och ger eleverna rätt vägledning är något som gymnasieläraren Steffan Witterdal håller högt. 

– Hans återkommande besök ger eleverna inspiration och de förstår att de kan laga stjärnmat med rätt handledning. Som elev tror man kanske inte att man kan göra det men det är bara att laga mat. Man måste ha rätt kunskap, säger Steffan Witterdal. 

"Ska tro på sig själva"

Björklund lärde eleverna ett par tips och trix och berättade om hur branschen fungerar.

– Lärarna säger precis samma sak men det kan vara lättare att lyssna när det kommer från någon utifrån. Jag pekar mycket på att eleverna ska tro på sig själva. Dagens ungdomar har sämre självförtroende än vad man hade tidigare.  

Hur ser branschen ut i dagsläget?

– Jag börjar se en ljusning. Det har varit dåligt söktryck till restaurangutbildningarna i hela Norden men jag tycker att det börjar se bättre ut. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt