Annons:

Facket: ”Sparbetinget är orimligt”

Fem lärartjänster väntas försvinna i grundskolan till hösten – minst. Förvaltningen och verksamheten har varnat för konsekvenserna. Även facket Lärarnas Riksförbund är kritiskt. – Det blir större klasser och svårare för eleverna att nå målen, säger ombudet i Vimmerby, Monika Johansson.

Annons:

Grundskolan i Vimmerby är under hård press sedan det blivit klart att barn- och utbildningsnämnden inte får mer budgetmedel för 2016. Fem lärartjänster försvinner i grundskolan i höst – och det kan bli ännu fler.

– Det låter inte alls bra. De resultat som vi sett har blivit bättre riskerar att blir sämre igen. Och det blir mycket svårare för lärarna att arbeta. De känner sig otillräckliga och stressade när klasserna blir större. Det blir en mycket tyngre arbetssituation, säger Monika Johansson. 

"Verkligen allvarligt"

Dagens Vimmerby har tidigare rapporterat om att många lärare lämnat Vimmerby kommun.

– Senaste två-tre åren har det varit betydligt fler lärare som slutar och det fortsätter. Det är verkligen allvarligt att så många slutar och det är svårt att få behöriga lärare och bra rektorer. Det drabbar alltid eleverna i slutändan och det är risk för att det blir svårare att rekrytera om man skär ned ännu mer. Känner man att arbetssituationen är ansträngd blir inte jobbet attraktivt.

Monika Johansson tror att fler kan lämna kommunen om nedskärningen verkställs.

– Det finns risk för det, både när det gäller skolledare och lärare. Är det en för svår arbetssituation och man man känner att man inte kan nå målen eller har de förutsättningar som krävs så lämnar man.

Vad är lösningen på problematiken i grundskolan?

– Det handlar väldigt mycket om pengarna. Sparbetinget är orimligt och går inte genomföra om man ska ha kvalité i verksamheten. Det bästa vore om politikerna tänker om och inte kommer göra de här stora besparingarna. Kommer det ut att skolan får en ökad budget kan det båda ge hopp åt de som jobbar och dra till sig nya lärare och skolledare. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt