Annons:

Sveriges första regionförfattare anställs i Vimmerby – blir duo

Vimmerby kommun anställer Sveriges första regionförfattare. Nu står det klart att det blir Tove Folkesson och Ami Andersson, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Annons:

Duon delar på uppdraget som regionförfattare i Kalmar län. Tjänsten påbörjas den 1 december och pågår under totalt tolv månader. Tanken är att de ska tillsammans ska bygga litterära nätverk samt främja och stärka litteraturen inom hela regionen, skriver kommunen. 

Satsningen sker inom det pågående litteraturuppdrag som Vimmerby kommun tilldelats av Region Kalmar län. Verksamhetsledaren Anna Mellergård är nöjd med rekryteringen.

– Det känns fantastiskt att vi nu är i mål och jag känner mig trygg med att Tove Folkesson och Ami Andersson kommer att komplettera varandra och tillsammans bidra till att litteraturen och det litterära skapandet i Kalmar län stärks, säger Anna Mellergård.

Ami Andersson, 61, är utbildad journalist och författare med en filosofie magister i journalistik och konstnärlig magister i litterär gestaltning. Hon blev invald i Sveriges författarförbund 2003 och sitter även i styrelsen för Smålands författarsällskap. Ami Andersson har publicerat fyra böcker. Hon bor i Ljungbyholm.

– Jag är van att arbeta över hela länet, med olika människor, olika ursprung och olika berättelser. Van att lyssna in, arbeta med manus och idéer, att utveckla text, bild, format och innehåll tillsammans med andra. Uppdraget som regionförfattare känns både viktigt, spännande och alldeles, alldeles nödvändigt, säger Ami Andersson.

Vill avliva myten

Tove Folkesson, 38, arbetar i princip heltid som skönlitterär författare. Hon är utbildad folkhögskolelärare i svenska med en magister i litterärt skapande från författarskolan på Lunds universitet. Hennes trilogi, ”Kalmars ägarinnor”, ”Sund” och ”Ölandssången” har rönt stor uppmärksamhet och belönats med både nomineringar och priser, liksom hennes nyligen publicerade roman, ”Hennes ord: Värk I-III”.

– Alltsedan jag började skriva har jag ägnat mig åt utåtriktad, folkbildande, scenisk och pedagogisk verksamhet. Det hoppas jag nu kunna fortsätta med. Jag hoppas också att uppdraget som regionförfattare kan avliva myten om det ensamma geniet och att sprida inspiration, kunskap och gemenskap till alla länets aspirerande författare. Det vore förstås också kul om detta kunde leda till ett starkt kollektiv av verksamma författare inom Kalmar län som sätter oss på den litterära kartan, säger Tove Folkesson.

Tove Folkesson bor i Gärdslösa. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt